Zanimljivosti

Akademija odustaje od promjena: Nema novih Oscara

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, koja dodjeljuje prestižne Oskare, saopštila je da odustaje od uvođenja nove kategorije za najpopularniji film u pokušaju da privuče publiku sa unosnijim produkcijama.

Najava o uvođenju nove kategorije je izazvala veliki broj raznih reakcija i priznajemo da je neophodno više o tome da razgovaramo s našim članovima- navodi se u saopštenju akademije.

-Nastavljamo da donosimo promjene uz poštovanje nevjerovatnog nasljeđa stečenog tokom 90 godina dodjele Oskara- dodaje se u saopštenju.

Akademija je 8. avgusta saopštila da će skratiti godišnju ceremoniju dodjele Oskara, zbog kritika da predugo traje, i da će uvesti novu kategoriju nagrade za najpopularniji film godine, jer je ta institucija redovno kritikovana zbog elitizma.

Ovogodišnje, 90. izdanje dodjele, održano 4. marta 2018. trajalo je tačno tri sata i 54 minuta, što je daleko od rekorda 2002. godine kada je ceremonija trajala četiri sata i 20 minuta. Akademija želi da ceremonije ne traju duže od tri sata tako što će neke nagrade biti dodijeljene tokom reklama.

Od 2020. godine ceremonije dodjele će biti organizovane početkom, a ne krajem februara, jer je akademija bila na meti i kritika da se dodjela održava mnogo kasno, čak dva mjeseca poslije dodjele druge velike filmske nagrade, Zlatnog globusa.

Naredna, 91. ceremonija biće održana 24. februara 2019, dok će 92. ceremonija biti 9. februara 2020. godine umjesto 23. istog mjeseca kako je ranije navedeno.

Pratite nas na društvenim mrežama