Iako se godinama skriva: Otkriveno Banksyjevo ime

Piše: Redakcija

Banksy, tajanstveni umjetnik i autor slike „Girl With Baloon“  godinama je skrivao svoj identitet. On je od onih koji svojim satiričnim djelima često izražava nezadovoljstvo zbog sistema u kojem živimo. 

View this post on Instagram

. Porte de la Chapelle, migrant’s soup kitchen.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Njegov kolega, street umjetnik, DJ i glumac Goldie gostovao je u jednom emisiji, a tokom razgovora pričao je o umjetnosti koja je komercijalizirana. Između ostalog on je napao i Banksyja. Njih dvojica se poznaju godinama, a zajedno su radili grafite u Velikoj Britaniji.

– Dajte mi slova fonta bubble i njima napišimo Banksy na majicu i možemo je prodati. Uz dužno poštovanje Robertu, mislim da je genijalan umjetnik. Mislim da je preokrenuo svijet umjetnosti – rekao je Goldie.

Nakon toga zavladala je tišina, shvativši da ipak nije trebao reći da se Banksy zove Robert.

– Ko je Robert?  upitao je voditelj. 

Godinama se sumnja da je Robert Del Naja, osnivač benda Massive Attack ustvari čuveni Banksy. Inače, godinama se Banksyjevi radovi najčešće pojavljuju u onim gradovima u kojima Massive Attack ima koncert. 

Ipak, muzičar uvijek demantira da je upravo Banksy. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti