Najveći ženski vokal današnjice: Annie Lennox nikada nije sanjala pjevačku karijeru

Piše: Redakcija

Annie Lennox, prestižni časopis “Rolling Stone” proglasio jednom od 100 najvećih pjevačica svih vremena. Također, jedna je od rijetkih muzičarki koja u svojoj kolekciji nagrada ima Grammy, Zlatni globus i Oscar. Jedini je ženski izviđač kojem je dodjeljeno osam Brit Awards kipova za muziku. Iako se smatra jednom od najvećih ženskih vokala današnjice, Annie nikada nije sanjala pjevačku karijeru.

– Oduvijek sam pjevala, ali uglavnom za vlastito zadovoljstvo. Zapravo sam bila vrlo dobra u sviranju flaute i mislila sam da ću se time baviti u životu. Međutim, onda sam shvatila da su standardi vrlo visoki i da sam možda najbolja u svom gradu, ali da postoje stotine gradova punih ljudi koji su talantiraniji od mene – otkrila je ona u jednom intervjuu.

Do tog saznanja doša je nakon tri godine studiranja flaute i klavira na Royal Academy of Music u Londonu. Imala je stipendiju, ali je morala raditi na još tri mjesta kao konobarica i trgovac kako bi mogla sebi priuštiti život u Lonodnu. Uprkos tome, pokušala je ostvariti muzičku karijeru. Jedno vrijeme je svirala u grupi “Dragon’s Playground”, a od 1977. do 1980. godine bila je glavna pjevačica “The Toursta”. Iako ova grupa nije ostvarila planetarni uspjeh, preko nje  je upoznala Davea Stewarta s kojim je u osamdesetim pokrenula duo  “Eurythmics” i s kojim je napravila devet studijskih album.

Annie Lennox se udavala tri puta. Prvi brak s Radhaom Ramanom koji je bio član Hare Krišna zajednice trajao je svega dvije godine. Sudbonosno da tri godine kasnije izgovorila je izraelskom producnetu Uriju Fruchtmannu s kojim je dobila dvije kćerke, Lolu i Tali.

View this post on Instagram

Yootful…

A post shared by Annie Lennox (@officialannielennox) on

Nažalost, par se na početku braka suočio i s velikom tragedijom, Annie je rodila mrtvorođenog sina Daniela o kojem veoma rijetko govori.

S Urijem Fruchtmannom pjevačica je bila u braku do 2000. godine, a treći put udala se 2012. za doktora Mitcha Bessera.

Iako se „Eurythmics“ nikada nije službeno raspao, Annie je u devedesetima godinama prošlog stoljeća započela svoju solističku karijeru tokom koje je izdala šest uspješnih samostalnih albuma i za koje je primila mnoge nagrade.

Iako se njeno bogatstvo procjenjuje na više od 30 miliona britanskih funti, najviše zadovoljstva Lennox pronalazi u humanitarnom radu i borbi za ljudska prava.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti