Naše tijelo se mijenja tokom starenja: Trepavice se smanjuju, stopala rastu

Piše: Redakcija

Toko starenja naš organizam trpi različite promjene. Dok svi možemo primjetiti kako naša kosa sjedi tokom starenja, i dobijamo bore, neke promjene na našem tijelu teško je uočiti, ali ipak, to nije sve. Kako godine prolaze, mnogi to od nas ne primjećuju, veći ljudi nos se poveća, a razlog je taj što tkivo, mišići i hrskavica oko nosa se preoblikuju. Između 50 i 60 godina dolazi do najveće promjene kod nosa poput one kada se vrh nosa malo savije na dole.
Iako sa 20 ili 30 godina imamo trepavice na čijoj dužini nam mnogi zavide, one s godinama postaju kraće. Jedan od razloga su i različite vrste alergije, nedovoljna njega ili poremećena funkcija štitne žlijezde.

Pored trepavica, naša stopala doživljavaju ozbiljnije promjene. Ona tapravo ne rastu ali postaju pljosnatija. Ligamenti i tetive u stopalima postaju s godinama nestabilniji, pa se stopalo izdužuje i širi, pa se tako vrlo lako može dogoditi da odjednom nosimo čak i dva broja veće cipele. Iako smo skoro svi bili uvjereni da se naš otisak prsta nikada ne mijenja i da on predstavlja svojevrstan pečat koji obilježava neku ličnost, naučnici iz Kalifornije su 2015. godine dokazali su da otisak prstiju kod oko 15.000 ispitanika s godinama dobija drugačiji oblik.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti