Najljepše Italijanke svih vremena

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Italijanska kinematografija upoznala nas je sa mnogim ženama  poznatim po svojoj nestvarnoj ljepoti, ali i velikom glumačkom talentu. Ljepotom, strastvenim izgledom koji karakteriraju raskošne obline, kao i sposobnošću već godinama su inspiracija kako umjetnicama tako i ženama širom svijeta. 

Gina Lollobrigida

Rođena je u Subiacou, malom mjestu pedesetak kilometara udaljenom od Rima, kao Luigina Lollobrigida. Iako je bila iz siromašne porodice, Gina je odlučila nastaviti školovanje. Izborila se skromnu stipendiju i 1945. upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Rimu. Kako joj otac i majka nisu bili u mogućnosti finansijski pomagati, snalazila se kako je znala i umjela: pozirala je kao model, a onda se, zbog zarade, 1947. godine prijavila i na takmičenje za Miss Italije. Iako nije ponijela lentu Miss Italije, Ginina raskošna ljepota nije ostala neprimjećena: odmah je počela dobivati filmske ponude, i tu je bio početak njene uspješne karijere. 

Sophia Loren

Sophia Loren rođena je u Rimu kao dijete inženjera Riccarda Scicolonea i učiteljice Romilde Villani, koja je i sama htjela postati glumica. Kao dijete smatrala se ružnom djevojkom, ali je kasnije izrasla u pravu ljepoticu. S 15 godina otišla je tražiti filmske uloge u Rimu. Nakon malih uloga u filmovima,1957. godine  upoznala je starijeg producenta Carla Pontija za kojeg se udala na svoj 23. rođendan. Bilo je poznato da su mnogi glumci bili očarani njenom ljepotom. 

View this post on Instagram

#sophialoren

A post shared by SOPHIA LOREN (@sophialorenfoto) on

Claudia Cardinale

Rođena je u Tunisu, ali kada je pobijedila na takmičenju ljepote 1957. godine, kao nagradu dobila je putovanje na filmski festival u Veneciju. Poslije uzima časove glume u Rimu a prve manje uloge dobija već 1958. godine. 

Monica Bellucci

Karijeru je počela kao model s nepunih 16 godina. Htjela je biti pravnica, pa je na Univerzitetu u Perugiji i upisala studij prava, no odlučila se potpuno posvetiti karijeri modela pa i glumice. 1988. godine je potpisala ugovor za poznatu milansku modnu kuću “Elite Model”. Ubrzo je dobila  poslove u modnim centrima -Parizu i New Yorku. Prvu važniju filmsku ulogu imala je 1992. godine. Monica je jedna od najljepših žena svijeta. 

 

Pročitajte još