Život bez muža i djece: Ovo je tajna dugovječnosti kod žena

Piše: Redakcija

Naučnici u SAD došli su do veoma zanimljivih rezultata nakon višemjesečnog istražeivanje koje je imalo za cilj pokazati šta je to ono što žene u SAD čini sretnim, te kako one vide svoj život. Veći nivo sreće prijavile su one žene koje su u braku i imaju djecu, ali su to učinile dok se zajedno sa njima u istoj prostoriji bili i njihovi muževi.

Voditelj projekta, profesor Paul Dolan istakao je da su rezultati pokazali da su više sreće u životu imale i imaju žene koje niti su ikada bile u braku, niti imaju djecu, te da će one prema svim parametrima živjeti mnogo duže od udatih žena.

-Udate žene su srećnije od drugog dijela populacije, ali samo kada se ankete vrše u prisustvu njihovog supružnika. Kad supružnik nije prisutan: podaci su poražavajući- rekao je Dolan.

Nakon višemjesečnih analiza, profesor Dolan tvrdi kako bi za mnoge muškarce bilo najbolje da se najdalje početkom 30-tih počnu ženiti, dok potpuno drugačija situacija zavisi kod žena.

-Muškarci imaju korist od braka jer su se “smirili”, manje rizikuju i zarađuju više novca. Generalno, žive nešto duže. Udate žene, s druge strane, trpe više i umiru ranije. Najzdravija i najsrećnija podgrupa stanovništva su žene koje se nikada nisu udavale ili nisu imale djecu- izjavio je Dolan.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti