Aktivirajte metabolizam

Piše: Aldina Zaimović

Ukoliko se žalite da vaš metabolizam ne dozvoljava da izgubite na težini, uključite ove grickalice na svoj meni, jer imaju sastojke specijalno dizajnirane da sagorijevaju masti, a pored svega izrazito su ukusni. Hoćete li ih probati?

 

1 Super mini tuna

U svoj meni uvrstite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama, kao što je to to tuna s hljebom, ali izbjegavajte onaj s mekinjama, kako biste poboljšali vaš metabolizam. Omega 3 smanjuje otpornost na leptin, hormon koji olakšava gubitak kilograma suzbijanjem apetita i regulira brzinu pri kojoj sagorjeva masti. Hljeb bogat vlaknima zahtjeva dugotrajnije žvakanje i povećanu potrošnju energije.

 

2 Dagnje u vermutu

Ukoliko želite piti vermut u kasne sate onda je najbolje da uz njih jedete dagnje. To je hrana bogata hronom, mineralom koji štiti mišićnu masu, a to je ono što čini tijelo sagorijevanjem kalorija u mirovanju. Ostrige i kozice su također bogate hronom.

 

3 Orasi i čokolada

Oko 20 grama čokolade i oraha u kombinaciji daje veliki podsticaj metabolizmu. Čokolada sa 70% kakaa je bogata magnezijumom, mineralom koji stimuliše adiponektin, hormon za sagorijevanje masti. Orašasti plodovi su namirnice bogate omega 5 kiselinama jednako kao i plava riba.

 

4 Zašto odabrati svježi sir

Svježi sir pomiješan sa šakom oraha i začinjen cimetom je termogeni obrok i fantastično sagorijeva masti. Sir je veoma bogat proteinima i sa veoma malo masti. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama, ali ne bi trebalo da ih uzimate više od 20 grama, jer u suprotnom su veoma kalorični. Cimet je začin koji ima snagu sagorijevanja msti.

5 Kakao mousse

U zdjelu istresite čašu jogurta, mješavinu drobljene narandže, avokada i veoma zrele banane, kako biste dobili slatku smjesu. Dodajte kakao prah i sve izmiješajte. Kakao stimuliše sagorijevanje masti, dok je avokado bogat omega 3, te poboljšava metabolizam

 

6 Čips od slatkog krompira

Slatki krompir je dobar izbor za pomoć vašem metabolizmu, jer kombinira vlakna i karotenoide. Da bi bili zdravi i lagani, isijecite što tanje kriške i pacite bez ulja oko 20 minuta na oko 200 Celzijevih stepeni.

 

7 Rolnice od puretine

Puretina je bogata proteinima i niskom masnoćom. Idealna je zbog velike količine proteina koji vam pomažu da zadržite potrebnu energiju ali bez masnoća i hidrata. Napravite šniclu od puretine i redajte štapiće mrkve, krastavca i špinata, zarolajte i propržite na malo zdrave masti. Ovo je idealna užina s malo masti.

 

8 Kokoce s curryjem

Na oko 100 grama kokica dobije se 15 grama vlakana, a hrana koja je bogata vlaknima zasićuje i pomaže pri sagorijevanju kalorija. Curry podiže tjelesnu temperaturu i obogaćuje vaš metabolizam. Stavite malo masti na nož, ubacite u tavu, dodajte kokice i curry i poklopite dok se kokice ne otvore.

9 Kaša ima snagu

Navečer stavite zobene pahuljice i chia sjemenke u jogurt, te ujutro dodajte borovnice. Ovakav obrok je dobar za doriučak ili pak užinu. Borovnice i jogurt eliminišu masne naslage na stomaku, dok su zobene pahuljice veoma bogate vlaknima i proteinima. U ovakvoj kombinaciji chia sjemenke imaju veoma visok nivo vlakana, proteina i omega 3.

 

10 Sendvič s rukolom

Komad raževog hljeva presijecite na pola, premažite s malo senfa, pa dodajte rukolu i jaja isiječena na kolutiće. Ovo je idealna kombinacija da poboljšate metabolizam jer hljeb i rukola daju mnogo vlakana, senf ubrzava sagorijevanje kalorija, a jaja sadrže proteine visoke biološke vrijednosti, a tijelo koristi mnogo energije da ga asimilira.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti