Rafael Nadal će uvijek biti rob vlastitih navika

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BjSn5NnAeQM/

Španski teniser Rafael Nadal oduvijek je bio poznat po brojnim ritualima koje praktikuje na terenu. Jedan od najboljih tenisera svijeta Rafael Nadal navodno pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, što se jasno može zaključiti ako pažljivo posmatrate njegove mečeve. Nadal je svoju opsesiju doveo do savršenstva. 

Rafini rituali između poena i gemova ozbiljno idu na živce protivnicima, ali i ljubiteljima tenisa širom svijeta. Španac je sjajan teniser, ali je činjenica da je i rob sopstvenih rituala. Nadal na svakom meču ponavlja određene radnje, kako bi smanjio napetost i otklonio uznemirujuće misli.

Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u lijevoj ruci.

 

Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sjedne na stolicu uvijek korišteni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad koljena.

Flašice su dijagonalno poredane u odnosu na teren, prenosi Kurir.rs. Stavlja dvije flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mjesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mjesto koje se vidi jer je ostao trag.

Nakon bacanja novčića uvijek uslijedi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno ustaje poslije protivnika…

 

Dolazimo do rituala vezanih za servis – sad tek kreće zabava. Na šljaci uvijek prije servisa očisti liniju. Zatim povlači šorc iz zadnjice dole, a majicu gore. Slijedi čuveni “Nadalov pokret”: obriše se po nosu, stavi kosu iza lijevog uha (iako uvijek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha…

Nadal za svoje ritule tvrdi da nisu praznovjerje, već samo “traži da poredak u okolini bude u skladu sa poretkom u njegovoj glavi”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti