Sunce, more i super voće

Piše: Redakcija

 

Kako je preporučio doktor Mehmet Cengiz Oz, najbolje vrijeme za jesti voće je ujutro, dok ga je u toku dana potrebno jesti između obroka, kad se većina prethodnog obroka razgradila i već pomalo osjećate glad. Na taj način ne samo što ćete potaknuti metabolizam nego ćete u sredini dana pronaći vremena za mini detoksikaciju organizma prije sljedećeg obroka

Dud ili Murva

Redovno korištenje svježeg ploda duda ili murve može pomoći kod prevencije nastanka raka, probavnih tegoba i visokog krvnog pritiska. Smatra se da plod pomaže pri olakšavanju bolova u grlu, dobro je sredstvo protiv upala, kao protuotrov, fungicid, sedativ, ali i tonik za kožu. Čaj od listova duda je dobar za čišćenje kože, pa tako svakodnevnim umivanjem s čajem od duda vaše će lice biti glatko, čisto i lijepo, a najviše će pomoći pri rješavanju akni s lica.

Kruška

Ima mnoge zdravstvene dobrobiti, a neke od njih su: poboljšanje probave i očuvanje zdravlja srca, reguliranje nivoa tekućine u tijelu i smanjenje krvnog pritiska, te poboljšanje kognitivnih sposobnosti. Kruška također, sprječava rak te potiče zacjeljivanje rana i popravak tkiva. Osim toga, pomaže u odbrani od neželjenih posljedica porođaja, pridonosi jačanju imuniteta, ublažava upalu, poboljšava cirkulaciju, štiti od osteoporoze i pomaže u očuvanju zdravlja kože, očiju i kose.

Smokva

Osim što su ukusne, smokve se mogu koristiti za liječenje uboda insekata, a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Možete ih koristiti kao moćno sredstvo za čišćenje lica, njene sjemenke obavit će posao pilinga, dok će aktivni enzimi odstraniti sloj mrtvih stanica. Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje jesti smokve nekoliko dana prije odlaska na sunčanje. Moraju ih izbjegavati osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcija u krvi. Zbog laksativnog djelovanja ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti crijeva.

Lubenica

Nema namirnice koje bolje gasi žeđ u vrelim ljetnjim danima od lubenice.  Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom. Visok procenat vitamina C u lubenici podiže imuni sistem i skraćuje vrijeme oporavka od bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je lubenica bogata, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Grožđe

Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih tvari kao što su bakar, željezo i mangan, svi potrebni za razvoj i čvrstoću kostiju. Ukoliko redovno jedete grožđe spriječit ćete ili barem smanjiti probleme vezane sa starenjem, kao što su slabost kostiju, bolovi u zglobovima i osteoporoza. Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena. Crveno grožđe sadrži željezo i minerale važne za stvaranje crvenih krvnih stanica pa time sprječava anemiju. Pošto je kod anemije karakterističan nedostatak željeza, konzumacijom grožđa ćete dobiti potrebnu količinu željeza i minerala.

Avokado

Pomaže kod kožnih oboljenja, artritisa, mršavljenja, kao i smanjivanje rizika od srčanih oboljenja. Ulje avokada zovu još i „omekšivačem kože“, te se kao takav može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa. Vrlo je prijatnog mirisa, pa se može izravno nanositi na oboljenje dijelove tijela. S obzirom da sadrži dosta masnoće, dobro ga je jesti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvori masnoće, dok za umanjenje rizika od ostereoporoze, možete tek zgnječiti avokado i dodati ga jogurtu ili nemasnom siru.

Kupine

Ako pojedete dvije šake kupina dnevno, unijet ćete potrebnu dozu mangana u organizam, jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti. Također, vitamin B9, poznat kao folna kiselina, nalazi se u kupinama. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama, jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija. Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju, jer može spriječiti štetu koju im čine ultraljubičaste zrake.

Marelica

Bez obzira jedete li ih svježe ili sušene, marelice su dobar izvor dijetalnih vlakana. Uz činjenicu da su bogate vitaminom A topivim u mastima, ovo voće se lako u tijelu probavlja te se nutrijenti koje u njemu nalazimo brzo apsorbiraju. Zbog toga, probava osoba koje jedu marelice je uredna i redovna, a doprinose i poboljšanoj gastrointestinalnoj funkciji. Visok udio vlakana, osim probavi, doprinosi i smanjenju lošeg kolesterola u organizmu, što znači da je smanjen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Šljiva

Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g, pune su vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija. Svježe šljive su odličan izvor vitamina A i beta-karotena koji je neophodan za zdravlje očiju, ali i suhe šljive imaju izvrsna ljekovita svojstva. Suhe šljive su bogate Vitaminom K i kalijem, te na 100g sadrže oko 6,1 gram vlakana.

Mandarina

Svi znamo koliko su mandarine zdrave jer sadrže ogromne količine vitamina C, ali je jednako važno ne bacati koru mandarine, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili kupke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti