Promjene društva: Feminizam od A do Z

Piše: Redakcija

Feminističke rasprave vezana za brojne teme su se rasplamsala o postale važnim dijelom pop kulture i društvenih mreža. Trebamo li više razgovarati na ovu temu? Trebamo li znati ko su i pionirke na polju ključnih ženskih prava? Da, a evo i zašto

A za abortus

Godine 1913., Katti Anker Moller prvi put je formulirala zahtjev za pravo na pobačaj za žene, koji je u tom periodu bio kažnjavan do jedne godine zatvora. Svojom borbom nastojala je pružiti ženama više slobode i promijeniti Norvešku.Odrasla je u kući koja je bila mjesto susreta radikalnih političara i umjetnika gdje se raspravljalo o idejama za temeljne promjene Norveške. Kattina majka, Mix Anker, rodila je desetero djece u petnaest godina i stalno se bojala nove trudnoće. Umrla je sa samo 50 godina što je utjecalo na mladu Katti da se goriljivo bori za ženska prava. Kasnije je izjavila: “Sve što sam učinila, učinila sam u čast svoje majke”.

B za Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir je revolucionarka zbog koje su žene postale svjesne da su mnogo više od majke i supruge. Kada je 1949. godine izdala knjigu “Drugi spol”, radikalnu i revolucionarnu kritiku patrijarhata i ženine uloge u društvu, uzburkala je duhove širom svijeta. Vatikan je njeno djelo uvrstio u svoj Indeks zabranjenih knjiga, tj. popis knjiga zabranjenih za čitanje koji je ukinut tek 1966. godine. Beauvoir u svom djelu ističe da su muškarci tokom historije imali priliku izraziti svoju transcendentnost raznim oblicima djelovanja, dok su žene bile prisiljene voditi repetitivan i nekreativan život. Drugi dio opusa Beauvoir je započela s legendarnom rečenicom: Feministkinjom se ne rađa, feministkinjom se postaje.

C za Cupcake feminizam

Nakon 70-ih i 80-ih, kada su konzervativci feministički pokret izjednačavali s mržnjom spram muškaraca i paljenjem grudnjaka, feminizam je doživio ideološki zaokret kako bi postao probavljiv mejnstrimu. Brojni se nazivi pripisuju toj varijanti feminizma – pop feminizam, bijeli feminizam, pa čak i cupcake feminizam.  Odnosi se na povratak trendu kućnog života iz 1950-ih.

 

D za dječije projekte

Ada Lovelace prije 170 godina osmislila je računalni algoritam – preteču prvog programskoga jezika, na temelju teoretskog Analitičkog stroja Charlesa Babbagea. Činjenicu da je Ada osmislila algoritam, a da nikad nije vidjela tastaturu, ekran ili kompjuter, mnogim djevojčicama i mladim ženama je danas motivacija i inspiracija. Vizionar, genijalni um, pjesnik nauke – sve su to nazivi koji su krasili Adu, čuvenu britansku matematičarku, koja je i danas uzor mnogim mladim djevojkama koje koračaju njenim stopama. Programski jezik Ada je dobio ime po njoj.

 

K za kraljicu

Do 1990. godine kralj je bio najvažnija osoba u Norveškoj, međutim te godine promijenjen je ustav koji je omogućio da na prijestolje može doći i žena. Tako će Ingrid Alexandra postati prva kraljica nakon 700. godina.

 

E za E-FEMINIST.com

Feminist.com osnovana je 1995. godine i vodeća je ženska web stranica i neprofitna organizacija. Feminist.com više od 15 godina služi kao internetska zajednica koja uključuje žene i muškarce u pitanja ključna za ženski život.

 

 

F za fudbal

Sve do kraja 1960. godine smatralo se kako je fudbal neprikladan sport za žene, no takvo mišljenje se ubrzo promijenilo pa je 1969., osnovana prva ženska fudbalska asocijacija, da bi u periodu od tri godine odigrano i prvo „Žensko finale FA kupa“ i međunarodno takmičenje England Woman.

 

G za Guccifeminist

Za premijerku Danske Helle Thorning-Schmidt; ženu, majku, politologinju kažu da posjeduje formulu za novi uspjeh svoje zemlje. U pobjedničkom govoru kazala je: „Od danas mi pišemo historiju!“. Prati je glas snažne i odlučne žene, zbog istančanog ukusa za modu dobila je nadimak „Gucci Helle“.

 

H za hashtage

Ne samo da se žene moraju natjecati u poslovima, danas se natječu i u pravljenju najkreativnijih ručkova za svoje porodice. To je dovelo do novog hashtaga na društvenim mrežama #bakfasaden, koji ima za cilj pokazati da i žene znaju uživati i ostaviti nered u svom domu.

 

I za islamski feminizam

Oblik je feminizma koji se bavi pitanjima žena u islamu. Feministkinje kroz reinterpretaciju Kur’ana i hadisa te njihovim historijskim, društvenim i političkim kontekstualiziranjem nastoje istaknuti jednakost muslimana bez obzira na spol, pitanja poput društvene pravde i jednakosti te uloge i prava žene u (muslimanskom) društvu. Ciljevi su im puna ravnopravnost žena (u javnom ili privatnom životu) te uspostava pravednijeg društva.

 

M za muškarce u feminizmu

Feminizam kao ideologija te politički i društveni pokret često je shvaćen kao pokret koji se strikno odnosi na žene, no to ne mora biti slučaj. Muškarci u feminizmu su itekako korisni.

P za kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule su prvi put postale dostupne ženama u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a zbog raznih socijalno-religijskih utjecaja, u kontracepciju su dodane placebo pilule kako bi žene imale osjećaj ciklusa i kako bi se osjećale prirodnije.

 

Z za Zakon o ravnopravnosti

„Rođen“ je 1978., godine i trebao je osigurati ravnopravnost spolova. Međutim, ovim zakonom je izričito navedeno kako bi se trebalo usredotočiti na bolji položaj supruga u zajednici.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti