Izotonični napici su spas od ljetnih vrućina, slijedite naše upute i napravite ih sami!

Piše: Redakcija

Koliko je dnevno potrebno unijeti tekućine u organizam ovisi od tjelesne mase, dobi i nivoa tjelesne aktivnosti. Tokom ljetnih vrućina preporučuje se veći unos tekućine, ali dobro vodite računa, upozoravaju stručnjaci, rashlađena pića nisu uvijek najbolje rješenje. Naime, ledena pića uzrokuju više štete nego koristi, ona mogu trenutno rashladiti, ali isto tako i dovesti do stezanja krvnih žila pri čemu se smanjuje gubitak topline. Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tijela, stoga ne smanjuju temperaturu cijelog tijela. Pića koja su na granici zaleđivanja uzrokuju više štete nego koristi. Zbog velikih temperaturnih razlika štete onim dijelovima tijela s kojima dolaze u doticaj i dugoročno uzrokuju oštećenje površinskog tkiva probavnog trakta, čime stvaraju prostor za zadržavanje mikrorganizama i moguć razvoj upale.

Zato da biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i osvježili se, pijte vodu i nezaslađeni čaj sobne temperature. Tokom vrelih ljetnih dana važno je da prilagodite prehranu; njenu osnovu trebaju činiti voće, povrće i namirnice s velikim udjelom vlakana. Masna i prezačinjena hrana nije poželjna jer stvara osjećaj težine, pojačava znojenje i može izazvati dehidraciju.  Dovoljan unos vitamina i minerala je neophodan jer su oni vrlo bitni naročito tokom izlaganja suncu. Osim vodom osvježiti se možete i cijeđenim ili hladno prešanim sokovima od voća i povrća, bistrim supama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera ili mlijekom. Maksimalno izbjegavajte pića koja sadrže kofein, tein i alkohol, kao i zaslađene napitke, jer oni potiču izlučivanje tekućine iz organizma. Ako je znojenje intenzivno, za brzo obnavljanje izgubljenih elektrolita najbolje služe izotonični napici.Možete ih napraviti i sami, samo slijedite naše upute i izaberite ukus koji želite.

Izotonična limunada

Sastojci:

700 ml vode

30 g fruktoze ili šećera

1/4 čajne kašičice soli

10 ml soka svježe cijeđenog limuna

Postupak:

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite. Pijuckajte tokom dana.

 

Citrusni izotonik

Sastojci:

1,5 dl soka svježe cijeđene naranče

2 supene kašike soka cijeđenog limuna

Supena kašika soka cijeđene limete

3/4 čajne kašičice soli

vode do ukupno 2 l

Postupak:

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite.

Medeni izotonik

Sastojci:

100 g meda

1/2 čajne kašičice soli

1/2 dl soka svježe cijeđenog limuna

Vode do ukupno jedan l (preporučuje se topla kako bi se med rastopio)

 

Postupak:

Ubacite sve sastojke u bokal i miješajte dok se med ne rastopi.

Izotonik od jabuke

Sastojci:

200 ml nezaslađenog soka od jabuke

1 l vode

1/2 čajne kašičice soli

par listića svježeg bosiljka

Izotonik od jabuke

200 ml nezaslađenog soka od jabuke

1 l vode

1/2 čajne kašičice soli

par listića svježeg bosiljka

Postupak:

Ubacite sve sastojke u shaker i dobro protresite.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti