Znate li da i začini imaju rok trajanja?

Piše: Redakcija

Foto: Pinterest

Veliki ste ljubitelj začina i ne možete odoljeti da ne kupine novu kesicu? Tu već počinje problem, jer ponekad zaboravimo voditi računa koliko dugo su začini u našem ormariću. Ako i vi imate u nekom uglu police u kuhinji zaboravljenu zdjelicu mljevenog cimeta, možda je ipak vrijeme da ga se konačno bez milosti riješite.

Vjerojatno su rijetki oni koji u kuhinji nemaju poneku zaboravljenu zdjelicu osušenog ružmarina, peršuna ili korijandera za koju niste baš sigurni kad ste je tačno kupili. Pitanje je koje muči mnoge je koliki je rok trajanja pojedinih začina?

Mljevene začine nemojte nikada držati na vašoj polici duže od godinu, savjetuju svjetski stručnjaci. Bitno je naglasiti kako cjeloviti začini poput štapića cimeta, mahuna kardamoma ili zvjezdastog anisa mogu duže trajati od onih koji su samljeveni.

Ovakvi bi začini trebali trajati oko dvije do četiri godine. Duže traju jer im unutrašnjost nije izložena kisiku koji može utjecati na aromu i okus tokom vremena. Zbog toga je bitno čuvatih ih na suhom i tamnom mjestu, najbolje u hermetički zatvorenim zdjelama što dalje od peći i izravne sunčeve svjetlosti. Nemojte ih držati u frižideru zbog vlage, ali i zbog asporpcije mirisa.

https://www.instagram.com/p/B1bPJ1YJ2uS/

Ipak, neke začine kao što su čili paprike, sjemenke maka i sezam možete držati u frižideru kako bi što duže ostali svježi i intenzivnih boja. Dakle, iako su neki začini stajali poprilično dugo bez korištenja, malo je vjerojatno da ćete se od njega razboljeti no njegova ‘moć’ će biti znatno manja, a za optimalan okus najvažnije je nabaviti kvalitetan mlin za začine.

Roka trajanja pojedinih začina:

Cjeloviti začini (klinčić, papar u zrnu, štapići cimeta): 4 godine

Sjemenke: 4 godine (osim kad se radi o sezamu i maku koje treba zamijeniti najkasnije nakon dvije godine)

Ekstrakti: 4 godine (osim vanilije koja ima neograničen rok trajanja)

Mljeveni začini (cimet, kurkuma, muškatni oraščić): 2-3 godine

Trave i bilje (origano, peršun, bosiljak): 1-3 godine

Izvor: Tportal

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti