Poznate dame koje su dokazale da za diplomu nikad nije kasno

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Glumačka karijera Eve Longorije započela je krajem 90-tih godina, a njena životna prilika stigla je kada je 2003. godine dobila ulogu u popularnoj seriji “Očajne kućanice”. Glumom se počela baviti nedugo nakon završetka studija. Ipak, nakon kraja serije, Eva je zaokružila jedno veliko životno poglavlje i završila i magisterij kinezologije na Univerzitetu “California State”.

View this post on Instagram

Casual Wednesday 🕶

A post shared by Eva Longoria Baston (@evalongoria) on

Glumica America Ferrera 2002. godine upisala je studij pozrišne glume i međunarodnih odnosa na Univerzitetu “Southern California” kao stipendistica prestižnog programa pod pokroviteljstvom američkog ministarstva nauka. No, ubrzo je fakultet zapostavila zbog glumačke karijere i uloge Betty Suarez u  seriji “Ružna Betty”. 

Nakon završetka serije glumica se  odlučila vratiti na fakultet. Diplomirala je 2013. godine.

View this post on Instagram

My face is a map of all the women who have loved me. The women who have held me, who have lifted me up, who challenged me and battled me into a more authentic version of myself. The ones who will never know they inspired me and the ones I will never know silently rooted for me. In this picture I see a version of myself other women have helped me become- determined, unapologetic, inspired and self-possessed. Imperfect and beautiful and raw. Vulnerable and unfuckwithable. I thank you all for helping me become a truer version of myself. I will try to honor you by not shying away from my power that you helped me discover. I will be here to remind you of yours. #internationalwomensday pic by @celestesloman

A post shared by America Ferrera (@americaferrera) on

Elisabeth Shue upisala je fakultet “Wellesley” nakon završetka srednje škole, a 1985. godine premjestila se na univerzitet “Harvard” gdje je studirala političke nauke. Semestar prije diplome, želja za glumačkom karijerom odvela ju je u drugom smjeru. U međuvremenu se udala za redatelja Davisa Guggenheima i 1997. rodila svoje prvo dijete.

Nekoliko godina nakon toga osjetila je da je pravo vrijeme za povratak na fakultet.

– Počela sam razmišljati o tome je li gluma prava stvar za mene. Onda sam shvatila koliko mi nedostaje učenje. To je nešto što me uvijek najbolje povezivalo sa stvarnim svijetom koji me okružuje. Znala sam da se jednostavno moram vratiti. Isprva mi nije bilo lako. Sprijateljila sam se s kolegama na studiju, ali nisam im se mogla posvetiti onako kako bih to napravila u dvadesetima. Na kraju dana morala sam ići doma i brinuti o svojoj djeci. Ali bilo je uistinu lijepo provoditi vrijeme s ljudima različitih godina. Sada ponosno mogu reći da sam diplomirala. Nosila haljinu i kapicu, a sama ceremonija za mene je bila vrlo emotivna – rekla je Elisabeth kada je diplomirala 2010. godine.

Pročitajte još