Zašto vikendom ne radite ništa?

Piše: Redakcija

Velika privlačnost vikenda odvlači vas od posla na kojem se skrivećki bavite uzbudljivim planiranjem vikenda i idejama šta biste i s kim mogli raditi. No, kada, napokon, u petak dođete kući i sjednete u svoj udoban kauč, u većini slučajeva, dešava se da je jedini pomak koji, tokom vikenda, napravite onaj do spavaće sobe. Zašto se dešava da vikendom, zapravo, ne radite apsolutno ništa?

U osnovi, ideja je da vas previše izbora ostavlja nesposobnim da odaberemo između svih druženja i događanja koje biste trebali uklopiti u vikend pa donosite odluku da ćete, jednostavno, ostati kod kuće.

Zauzvrat, zbog toga se osjećate loše prema sebi jer vam se čini da niste uspjeli postići sve ono što ste planirali sa svojim slobodnim vremenom. Taj osjećaj samo pogoršava kultura u kojoj sada živimo, koja nas tjera da uvijek budemo u pokretu. Nadalje, sve se to pogoršava kada odete na društvene medije i vidite kako su drugi proveli aktivan vikend pun druženja s prijateljima.

To ne znači da stalno morate biti u pokretu, već da morate naučiti pravilno upravljati svojim očekivanjima kako bi mogli biti zadovoljniji kako ste proveli vikend. Manje izbora, znači manje odluka što znači i jednostavniji odabir što raditi.

Ovu teoriju zvanu Paradoks izbora stvorio je američki psiholog Barry Schwartz pa, u najmanju ruku, vam nauka daje opravdanje da se ne osjećate krivim zbog toga što ste dva dana proveli ležeći u horizontali ne radeći ništa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti