I mališani žele kvalitetno slobodno vrijeme

Piše: Redakcija

Kako bi proveli kvalitetno slobodno vrijeme, mališane je najbolje zainteresirati nečim kreativnim, poticajnim i korisnim. No, ponekad su ideje iscrpljene i roditelji sami, naprosto, ne znaju u koju aktivnost uključiti djecu.  Mi vam predlažemo nekoliko. Koju god izaberete imajte na umu da utječu na sociološki, fizički i emocionalni razvoj vašeg djeteta, te mu omogućuju prostor za vježbu, ali i stjecanje novih vještina, i što je veoma bitno, zabavne su! Vrlo je važno da ih takvima i održavate. I ne dozvolite da se pretvore u opterećenje za djecu

ŠKOLA LUTKARSTVA

Lutkarska pozorišta su važna, jer pružaju sigurno mjesto iza zavjese, što većina djece smatra manje zastrašujućim za gledanje predstava. Lutke najmlađima nude privlačan način za interakciju i istraživanje njihovog znanja i razumijevanja svijeta, te potpomažu razvoj jezika i komunikacije. 

Pri Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ u Sarajevu mališani imaju priliku pohađati školu lutkarstva.  Škola okuplja polaznike osnovnih škola, ali i sve zainteresirane. Svrha radionice je njihovo okupljanje te podučavanje lutkarstvu, lutkarskoj animaciji, izradi lutaka, lutkarskoj igri, lutkarskoj improvizaciji te elementima glume i scenskog nastupa.

KLUB VODENIH SPORTOVA „SRCE“ – ŠKOLA PLIVANJA ZA DJECU I ODRASLE

Plivanje je bez sumnje jedan od najzdravijih sportova, pa zašto vaše dijete se ujedno ne bi i zabavilo i bavilo nečim zdravim. Najoptimalnija dob djeteta za učenje plivanja je šest-sedam godina starosti, iako djeca već od četiri ili pet godina mogu početi s učenjem.  

Na Olimpijskom bazenu „Otoka“ u Sarajevu djeluje škola plivanja za djecu i odrasle, a upisati se mogu mališani već od pet godina. U zavisnosti od starosne dobi djeteta i osnovne vještine u plivanju kojom dijete vlada, djeca se svrstavaju u različite grupe. Rad po grupama je neophodan, jer omogućava homogenizaciju i bolje praćenje, a talentovanoj djeci bržu vertikalnu prohodnost ka naprednijim grupama.

ŠKOLA CRTANJA I SLIKANJA “ATELIER FLY”

Rijetko koje dijete ne voli crtati. Nije važno šta, gdje i kako, dovoljan mu je samo komad papira, bojice i njegova mašta. Osim zabave, mnogo je predosti crtanja – razvija motoričke sposobnosti, priprema dijete za školu, potiče kreativnost, ali je i terapija za prevladavanje stresa, pogotovo ako dijete nema druge mogućnosti da izrazi pritisak, ali i izmiješane osjećaje koje proživljava u svom životu.

Zbog toga, neka vaši mališani maštu puste na volju i u profesionalnim krugovima. Sarajevska škola crtanja i slikanja “Atelier Fly” je profesionalna škola koja nudi stručnu edukaciju kroz kurseve i kreativne radionice djeci školske dobi, ali i odraslima.

OSNOVNA MUZIČKA I BALETSKA ŠKOLA NOVO SARAJEVO

Uz časove klavira, violine, gitare, klarineta, flaute, harmonike te baleta vaše dijete će biti ispunjeno. Maksimalna posvećenost profesora u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi Novo Sarajevo doprinijet će razvoju muzičkih vještina, a uz to će se ovdje mališani osjećati opušteno, sretno i zadovoljno.

Škola raspolaže s velikim brojem kabineta za izvođenje individualne nastave, dvjema učionicama za grupnu nastavu te dvjema koncertnim – baletnim salama. Sve prostorije su u potpunosti opremljene nastavnim učilima i pomagalima potrebnim za izvođenje predmetne nastave.

KONJIČKO-REKREATIVNI CENTAR PEGASOS

Ako dijete, ipak, nema sklonost ni prema jednoj umjetnosti, uvijek je lijepo razvijati i osjećaj plemenitosti prema životinjama, posebno konjima. Osim toga, ukoliko želite da vaše dijete provodi što više vremena u prirodi i na otvorenom, onda je škola jahanja odličan izbor.

Jahaonica (mala škola) je tokom godina svog postojanja sakupljala stotine malih jahača uzrasta od dvije do sedam godina. Najmlađi u školi jahanja kroz igru i zabavu uče osnove prirode konja, brige, hranjenja i odražavanja i pravila ponašanja u blizini konja. Jahački dio podrazumijeva vježbanje ravnoteže i koordinacije, samouvjerenosti i odgovornosti kroz razne igrice prilagođene uzrastu jahača.

HELEN O’GRADY DRAMSKA AKADEMIJA

Razvojni školski dramski program koji je osvojio svijet „Helen O’Grady“ dostupan je i u Sarajevu. Programi su posebno kreirani za učenike od 3 do 17 godina i obuhvataju čitav spektar razvojnih dramskih vještina, te unaprijeđuju sposobnost komunikacije, povećavaju energiju i entuzijazam, podstiču vještine slušanja i jačaju konverzacijske sposobnosti, promoviraju socijalne vještine, stimulišu kreativnost i koncentraciju te tako čine stabilnu platformu za uspjeh ne samo u oblastima umjetnosti već kod svakog budućeg izbora vašeg djeteta.

Nastava je na engleskom jeziku i svi programi su certificirani.

 

Pročitajte još