Mašina za veš može biti odgovorna za širenje bakterija i infekcija

Piše: Redakcija

Današnje energetski učinkovite mašine za veš mogu zapravo biti i leglo brojih bakterija. Ova je informacija isplivala nakon što je patogena bakterija otporna na brojne lijekove pronađena na odjeći novorođenčadi u jednoj njemačkoj bolnici. 

Kasnije su rezultati istrage pokazali da su se bakterije proširile upravo iz bolničke mašine za veš. Srećom, djeca se nisu zarazila, a stručnjaci su sve objasnili u časopisu Applied and Environmental Microbiology.

Što se nalazi u vašoj mašini za veš?

Upravo je ovaj slučaj zabrinuo brojne građane koji su se pitali postoje li jednako opasne bakterije u njihovoj perilici kod kuće. Odgovor nije sasvim određen.

(FOTO: Pexels)

– Radi se o mašini za veš u bolnici pa je logično da je bila izložena opasnim bakterijama koje rastu u takvom okruženju – otkrio je doktor Amesh Adalja za Healthline.

– Takve su bakterije otporne i mogu uzrokovati infekcije, ali i ne moraju – dodao je.

Međutim, većina mašina za veš danas pere odjeću ispod 60 stepeni kako bi štedile energiju. To ujedno znači da više bakterija preživi pranje, kaže glavna autorica studije Ricarda Schmithausen.

Štaviše, stručnjaci su otkrili da bakterije rastu u gumenim dijelovima mašine za veš, a zatim se šire za vrijeme ispiranja odjeće.

Bez panike

Međutim, to ne znači da moramo paničariti jer većina bakterija u našoj mašini za veš nije opasna po život.

(FOTO: Pixabay)

– Osobe koje koriste hladno pranje ili kratko pranje imaju veće šanse da će neke bakterije ostati na tkanini i odjeći. No, mogućnost da otporna, opasna bakterija koja uzrokuje bolesti ‘zarazi’ vašu mašinu za veš su vrlo male – objasnio je doktor Bruce Hirsch.

– Svi smo mi izloženi bakterijama stalno bez da se razbolimo. Ipak, studija je pokazala da ako u kući postoji osoba koja je nedavno duže vremena boravila u bolnici, duže pranje na jačoj temperaturi je pametnija opcija – dodao je. 

Zašto je dobro prati perilicu jednom mjesečno?

Ako živite sa starijom osobom, osjetljivom bebom ili djetetom, bilo bi dobro kad biste jednom mjesečno eliminirali bakterije iz mašine za veš.

– Bakterije se najčešće nalaze u otvoru za deterdžent, gumenim dijelovima mašine i na ‘bubnju’ koji pere – kaže Hilary Metcalf, infektologinja. Posebno bismo trebali obratiti pažnju na mašine za veš koje držimo u potkrovlju, garažama ili podrumima jer tamo bakterije najbolje uspijevaju.

Povremeno obrišite unutrašnjost perilice s dezinificirajućim sredstvom. 

– Pranjem mašine za veš jednom mjesečno smanjujete rizik da se porodica zarazi bakterijom ili infekcijama – dodala je Metcalf.

Pročitajte još