Mlađa sestra kraljice Elizabethe II uvijek je bila buntovnica, a njen strastveni brak na kraju se pretvorio u mučenje

Piše: Redakcija

Foto: AFP

Princeza Margaret mlađa sestra kraljice Elizabethe II uvijek je važila za ljepšu i glamurozniju, ali je imala i status buntovnice u porodici. Starijoj sestri svojevremeno je često pravila probleme, a  sve zbog ljubavi koju nikad nije ostvarila. Naime, Margaret se zaljubila u Petera Townsenda, vojnog kapetana koji je bio 16 godina stariji od nje. Osim što je bio stariji, nije bio nikako podoban za ženidbu s princezom jer je bio razveden. Anglikanska crkva nije dozvoljavala taj brak, ali princeza se ipak mogla udati da je dobila dopuštenje svoje sestre, koja je tad postala kraljica, te britanskog parlamenta. No, nije dobila nijedno, ali ju je javnost podržavala.

Kraljica je ipak izjavila kako ne želi stajati ispred sreće svoje mlađe sestre, dok je premijer Anthony Eden, i sam razveden, smislio da bi Margaret mogla dobiti pristanak i dopuštenje. Ali tim, Margaret bi izgubila pravo nasljeđivanja trona, njena djeca ne bi imala kraljevske titule, a ona bi dobijala džeparac na godišnjoj bazi. Osim toga ne bi formalno bila ni dio kraljevske porodice i ne bi morala obavljati službene dužnosti.

Kraljica Elizabetha ih je uspjela rastaviti i to tako što je Petera poslala u Belgiju u konzulat. On se u Bruxellesu zaljubio u drugu djevojku i ubrzo vjenčao s njom. Prije nego što je objavio zaruke, princeza ga je zamolila da to odgodi da bi ona objavila svoje – u vezi je bila s fotografom Tonyjem Armstrong-Jonesom, koji je bio pučanin. Njihova je rezidencija u palači Kensington šezdesetih godina postala broj jedan mjesto za tulume društvene elite. Tony je prihvatio svoju ulogu princezinog supruga te ju je pratio na svim službenim događajima. 

No, ispod bajke bilo je mnogo tuge. Tony koji je bio pasivno agresivan, psihički je maltretirao Margaret ponižavajući je i vrijeđajući. Navodno, po stanu joj je ostavljao poruke u kojima je pisalo da je mrzi. Iako su oboje bili nevjerni, oklijevali su s razvodom zbog djece, Davida i Sarah, ali i zbog javnosti. No, godine 1978. razišli su se. 

Princeza je nakon toga bila u vezi s Roddyjem Llewellynom koji je bio 17 godina mlađi od nje. Strastvena veza trajala je godinama, a jednom je princeza nakon svađe popila previše tableta za spavanje i predozirala se. Vezu su ipak prekinuli, ali su ostali u dobrim odnosima. 

Margaret je preminula 2002. godine od posljedica moždanog udara. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti