Emir Bukovica: Moj vodič kroz kulturu

Piše: Redakcija

Muzičar i lider benda “Emir & Frozen Camels”, Emir Bukovica preporučio nam je svoje omiljene knjige, filmove, otkrio kakvu muziku voli, ali i kojem događaju se posebno raduje

FILM

Veliki sam filmofil, ne zanima me samo jedan žanr, uživam u svakom koji me poslije gledanja ne ostavi ravnodušnim. U posljednje vrijeme malo više me intrigira dokumentarni film, i jedan od onih koji me nimalo nije ostavio ravnodušnim je „Za Samu“ sirijske režiserke Waad Alkateab. No, pošto uvijek podržavam domaću produkciju u bilo kojoj oblasti, ističem bh. film “Screm For Me Sarajevo” našeg režisera Tarika Hodžića i producenta Adnana Ćuhare.

SERIJA

„House of Cards“ je serija koju sam odgledao u jednom dahu. To su one serije zbog kojih volite što postoji Netflix i što ne morate čekati sljedeću epizodu te ubrzavate odjavne i najavne špice, kako biste što prije vidjeli šta će se desiti u toj epizodi. Uživao sam u ovoj seriji koja ulazi u sve pore američkog političkog sistema. Također, vrhunska gluma Kevina Spaceya i ekipe su razlozi zbog kojih me serija istinski “zakovala” za TV ekran.

KNJIGA

Mnogo je knjiga koje su na neki način ostavile dubok trag na mnoge od nas i sve su mahom književni klasici o kojima svi govore. Od Dostojevskog do Kundere, od Selimovića do Andrića. Zatim, postoje one koje su nekako postale trend i ako ih nisi pročitao, onda kao da nisi u trendu. To su te knjige u rasponu od Orhana Pamuka do Paola Coelha. Ipak, istakao bih jednu knjigu koja ne spada u navedene podgrupe, ali je na mene ostavila trag jer je u njoj autor ogolio svoje misli i svoju dušu, dopustio nam da otkrijemo neke od njegovih životnih i umjetničkih tajni, a pritom je riječ o čovjeku kojeg znam godinama i s kojim sam u dugogodišnjim prijateljskim, pa i familijarnim odnosima. Riječ je o Zvonimiru Đukiću Đuletu i njegovoj knjizi “Van Gogh – More bez obala”, nakon čijeg čitanja vam postane jasno zašto je Đule toliko cijenjen i drag mnogima od nas.

MUZIKA

Jedan od najdražih bendova mi je američki rock bend „Foo Fighters“ i izdvojio bih njihov album „Gratest hits“, koji predstavlja presjek karijere ovog mainstrem rock benda na čijem čelu se nalazi bivši bubnjar benda “Nirvana” David Grohl.

DOGAĐAJ

Mnogo je događaja koji su zaslužili da ih se spomene i koji su vrijedni respekta. Da budem malo neskroman, u nekim od njih sam i sam učestvovao kao podrška. Ali, omiljeni događaj je desetosatni rock maraton naziva “Izvan vremena za sva vremena”, koji će se devetog novembra, u organizaciji legendarnog Zvonimira Altarca Čička, održati u Skenderiji u Sarajevu. Na njemu će, u čast Čičkovog jubileja, 50 godina bavljenja muzikom, nastupiti više od dvadeset izvođača i rock bendova iz cijelog Regiona, a među njima i moj bend „Emir & Frozen Camels“. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti