Zanimljivosti

Pet znakova da tijelo prelazi u menopauzu

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom periodu provede gotovo trećinu svog života. Kako piše Novi.ba postoji pet simptoma koji će vam ukazati na to da ste i vi među onim ženama koje proživljavaju tu tranziciju.

  1. Poremećaj menstrualnog ciklusa

Jedan od prvih, ali i glavnih znakova da ulazite u menopauzu jesu promjene menstrualnog ciklusa. Nekima se dešava da dobijaju češće menstruacije, dok drugima dolaze brže i češće nego ranije. Međutim, ako primijetite obilna krvarenja, počnete dobijati menstruaciju češće od svake tri sedmice ili primijetite krvarenje nakon seksualnog odnosa, razgovarajte sa doktorom. Moguće je da se radi o polipima, miomima na materici ili čak raku grlića materice. Veoma je važno saznati to na vrijeme.

 

  1. Valunzi i znojenje tokom spavanja

U čak 80% situacija žene u perimenopauzi imaju valunge i noćno znojenje, a to nekada traje i u rasponu do sedam godina. Pad estrogena može utjecati na vaš organizam tako što će ga onemogućiti da reguliše temperaturu. Međutim, to takođe može biti pokazatelj hipertireoze, koja čak dodatno zbunjuje i drugim simptomima koji se pojavljuju. Neki od njih su gubitak kose i neredovan ciklus. Zato vam savjetujemo da uradite analizu krvi i saznate o čemu se radi.

 

  1. Gubitak kose

Padom estrogena dolazi do raznih promjena u vašem organizmu, a od čega je još jedna neugodna – gubitak kose. Rizik od opadanja kose povećava se kod žena čije su majke i bake takođe brzo gubile kosu u poznim godinama. Međutim, ako primijetite neuobičajene količine kose koja opada, posjetite doktora. Može se raditi o poremećenom radu štitne žlijezde, problemima sa pamćenjem, ali i simptomima raka dojke.

 

  1. Ubrzan rad srca

Vaše srce će početi raditi ubrzano ili neravnomjerno. Naročito tokom valunga kada se, prema istraživanjima, primjećuje ubrzanje od osam do šesnaest otkucaja. Međutim, ako vam srce ubrzano lupa i u drugim situacijama, posavjetujete se sa svojim doktorom. Aritmija dolazi sa godinama, ali nije svaka bezazlena, jer neke od njih mogu ukazivati na ozbiljne probleme kardiovaskularnog sistema. Usljed menopauze može doći i do napada panike, a koji automatski uzrokuju ubrzan rad srca. Ipak, u tom slučaju savjetujemo razgovor sa psihologom.

 

  1. Bol u zglobovima

Očekivano je da sa godinama vaše kosti postaju krhkije i slabije, a to se naročito odnosi na period menopauze. Više od polovine žena osjeća bol u zglobovima upravo tada, radi niskog nivoa estrogena. Ali ako je bol intenzivniji i traje duže, moguće je da se radi i o artritisu, fibromialgiji, ali i pojačanoj depresiji. Ovo takođe može biti alarmantno (posebno ako imate problema sa viškom kilograma) pa se posavjetujte sa doktorom.

Pratite nas na društvenim mrežama