Bogataši postavili nove standarde: Ko su danas trofejne supruge?

Piše: Redakcija



Primjeri trofejnih žena danas su Meghan Markle, Priyanka Chopra, Lady Bamford, Amal Clooney



Enklava superbogatih suočava se s brojnim promjenama. Plavuše, Birkin torbe i plastične grudi su nepopularne, doktorice nauka, pencil suknje i rasprave o jednakosti spolova su in. Stara škola trofejnih supruga pripada dalekoj prošlosti. I dok su nekada to bile žene kojima muškarac, uz luksuznu kuću, veliku plaću i skup auto, dokazuje svoju vrijednost u društvu, i gdje je žena najčešće bila potpuno materijalno ovisna o svom muškarcu, s jednom jedinom funkcijom, izgledati dobro, izuzetno bogati i poželjni muškarci posljednjih godina sve više traže supruge koje će im biti ravne. Oni su jednostavno promijenili standard prema kojem traže partnerice. Žena koja je zauzela mjesto dosadašnje trofejne žene je, također, vrlo privlačna i seksepilna, neke stvari se jednostavno nikad ne mijenjaju, ali ona je također obavezno i visoko obrazovana (na Harvardu ili Oxfordu), njena karijera je u vrtoglavom usponu, i dok nosi svoj Gucci pojas, što je simbol finansijske stabilnosti, sposobna je i da sama organizira razne humanitarne aktivnosti. Današnje najistaknutije dame, u koje se ubrajaju Meghan Markle, Amal Clooney, Priyanka Chopra, Lady Bamford,Phillipa Coan…, mudro se bore za osvajanje moćnog igrača na društvenoj sceni.
S impresivnim CV-em, kakav imaju, udaja za, naprimjer, jednog oscarovca, uopće se i ne smatra njenim postignućem. Sve navedeno nas dovodi do druge važne promjene; u 2019-oj biti super supruga ne mjeri se time šta ona sve može kupiti novcem, već šta je u stanju uraditi. Davno su prošli dani mirnog sjedenja u humanitarnim odborima, ili domaćinske uloge u blještavim svečanostima čiji je cilj prikupljanje finansijkih sredstava. Trofejne supruge osnažuju druge žene i pokreću vlastite humanitarne inicijative, dok zabave organiziraju jer se žele provesti dobro. Savremena žena drži govore u UN-u, pokreće konsultacije o energetskoj održivosti. Donosi mir na Bliski Istok. Ne postavlja se nužno pitanje šta ona nosi, već kad će se kandidirati za, naprimjer, predsjednicu.
– Svaka trofejna supruga je drugačija – kaže za „Tatler“ supruga jednog milijardera.
Trofejne žene su u mnogim krugovima, modnom biznisu, marketingu, politici, intelektualnom miljeu, svijetu tehnologije…, svaka sa svojom publikom koju nastoji da očarava, vlastitim svijetom u kojem dominira, platformom na kojoj će dokazivati svoju „Ivy League“ (zatvorena privilegovana društva) superiornost. I tu je neizostavno i drugo pleme koje je u porastu – bivše trofejne supruge. Kako insajder za „Tatler“ podvlači: Nije riječ više o tome da se spojiš s milijarderom već da sama postaneš milijarder.

AFP

Amal Clooney (41), advokatica za ljudska prava, specijalna je izvjestiteljica Velike Britanije za slobodu medija, redovna govornica u skupštini UN-a, donator nagrade „Prince’s Trust“ za žene koje nadahnjuju, majka blizanaca i udata za Georgea Clooneyja.

Phillipa Coan, doktorica je psihologije koja se u aprilu udala za glumca Judea Lawa. Također radi i na primjeni psihologije u borbi protiv klimatskih promjena. Čim je obznanjeno da je u vezi s glumcem, svima je postalo jasno da je ona potpuno drugi tip partnerice od dosadašnjih s kojima je u vezi ili braku bio popularni glumac (glumice, pjevačice, tekstopisci).

Yana Peel, rođena 1974. godine u Kanadi, poslovna je žena i filantropkinja. Od 2016. do 2019. godine bila je direktorica „Serpentine“ galerije, a prije toga članica uprave. Ona je i osnivačica „Outset Contemporary Art“ fonda, a bila je i generalna direktorica „Intelligence Squared“ grupacije od 2013. do 2016.godine. Peel obnaša i nekoliko savjetničkih funkcija, u Tate International vijeću, V-A-C fondaciji, NSPCC terapeutskom odboru. Bila je savjetnica u Britanskom modnom vijeću, azijskoj umjetničkoj arhivi, Lincoln centru, te Victoria i Albert muzeju. Godine 1999. udala se za Stephena Peela, investitora privatnog kapitala, s kojim ima dvoje djece. Porodica živi u Bayswateru u Londonu.

Nakon što je završila Univerzitet Brown, Alison Loehnis (49) pridružila se Net-A-Porteru 2007. godine. Osam godina poslije od Natalie Massenet preuzela je dužnost predsjednika brenda. Jedna je od 500 dominantnih žena u modnom biznisu, te udana za Al Loehnisa, partnera Maitlandu, vodećoj evropskoj konsultanstkoj firmi u području finansija.

Tridesettrogodišnja Emma Weymouth, pripadnica visokog društva, model i jedna od urednica „Huffington Posta“, ne izlazi iz Dolce & Gabbane, i rukovodi vlastitim carstvom hrane. U braku je s Viscountom Weymouthom, budućim „Marquess of Bath“ (plemićka titula u Velikoj Britaniji) s kojim ima dvojicu sinova. Kada njen suprug preuzme titulu markiza od svog oca, ona će biti prva markiza tamnopute kože u Velikoj Britaniji. Zbog svog porijekla (otac Nigerijac, a majka Engleskinja), Emma se mnogo puta suočavala s rasističkim komentarima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti