Šta jesti za doručak? Proteine ili ugljikohidrate

Piše: Redakcija

Vječna dilema za doručaj je da li jesti proteine ili ugljikohidrate. Odabrati pravu opciju za doručak postaje kompliciranije iz dana u dan zato što sredine zapravo nema. Svi se slažu samo oko jedne stvari: dan nikako ne treba započeti brzim ugljikohidratima, kao što je omiljeni dvojac širom sveta : kafa i kroasan, sendvič, pecivo. Ovo je najgori doručak koji postoji, a evo i zašto. Gušterača automatski reagira na svaki unos hrane u tijelo, a kao odgovor na unošene ugljikohidrate proizvodi hormon inzulin. Što više ugljenih hidrata, to više inzulina, što za štitnjaču predstavlja ozbiljno opterećenje. Jedini način da se ovo izbjegne je održavati stabilan nivo šećera u krvi i, ako je ikako moguće, izbjegavati da drastično padne. Ako započnete dan cappuccinom i pecivom, nivo šećera u krvi će odmah skočiti i tijelo će naravno imati energije, ali samo za vrlo kratak period. Sve što brzo skoči, brzo i padne, a te oscilacije se fizički manifestiraju kroz jaku glad koju osjetimo sat – dva nakon ovakvog doručka. Onda zgrabimo bilo što nam padne pod ruku, i tako u krug.

Ako za doručak jedete žitarice, situacija će svakako biti bolja, ali ni one se ne mogu baš nazvati savršenim doručkom. Nakon što pojedete pahuljice, glad će nastupiti nakon dva do tri sata. Pored toga, velik broj ljudi koji konzumiraju samo pahuljice ili općenito veće količine ugljikohidrata ujutro, brzo osjete umor, pad energije i uspori im se mentalna aktivnost. Pošto ugljeni hidrati sami za sebe očito nisu odgovor, i dalje nam ostaje pitanje koju hranu konzumirati ujutro kako bismo u toku dana bili siti i imali energije na duge staze, a ne opteretiti štitnjaču i izbjeći skokove i padove šećera u krvi.

Pravi odgovor je doručak bogat proteinima i mastima. Zdravih masti ne trebate se bojati, one su jedna od najkorisnijih namirnica i preporučljivo je dodati ih doručku u obliku kokosovog ulja ili maslaca, avokada ili biljnog ulja. Idealan izvor proteina za jutro mogu biti jaja, riba, piletina ili puretina, čak i komadić mesa koji vam je ostao od večere prethodnog dana. Vegetarijanci uvijek mogu koristiti biljne izvore proteina. Držite se povrća koje ne sadrži škrob – kombinacije poput tikvica s humusom, kajgane ili omleta sa špinatom, ali i općenito svakog povrća s jajima po vlastitom ukusu. Što se tiče hljeba, jedan komadić nije baš nikakav problem, a želite li, umjesto običnog možete probati bezglutenski ili integralni. Volite li, u doručak možete uključiti i mliječne proizvode, ali budite oprezni – većina odraslih ima neki stepen netolerancije na laktozu pa ovo može da rezultira prekomjernim zadržavanjem vode i nastajanjem bubuljica. Svakako isprobajte i mliječne proizvode koji nisu kravlji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti