Samira Poričanin Petrešin: Moj vodič kroz kulturu

Piše: Redakcija

PR „Race for the Cure“ i autorica bloga „Prekardašijan“  Samira Poričanin Petrešin otkriva nam svoje omiljene knjige, serije, muzičke izvođače, te ističe koji film trebamo iznova pogledati.

FILM

Image result for Schindlerova lista"

U  znak sjećanja na svjetski poznatog filmskog producenta i dobitnika dva Oscara Branka Lustiga, koji je preminuo prije nekoliko dana, mislim da svako od nas iznova treba pogledati jednu od najboljih filmskih priča ikad „Schindlerovu listu“. Prije nekoliko godina Sarajevo Film Festival mu je dodijelio „Počasno Srce Sarajeva“, što mu je bila jedna od posljednjih nagrada u bogatoj filmskoj karijeri.

SERIJA

Image result for Chernobyl serija"

Od omiljenih koje sam pogledala u posljednjih godinu, dvije izdvajam „Chernobyl“, „Breaking Bad“, „Handmaid’s Tale“… Serije volim više nego filmove i koliko mi je drago što na narednu epizodu više ne moramo čekati danima toliko znam pretjerati u gledanju (ponekad sam znala odgledati čitavu sezonu za dva dana), da sam posljednjih nekoliko mjeseci na „odvikavanju” pa samo gledam serije koje u tom trenutku prikazuje Fox Life i Fox Crime.

KNJIGA

Image result for jonathan franzen freedom"

Kada bih izdvajala naslove koji su ostavili snažan dojam na mene, trebalo bi mi mnogo više prostora. Ovog puta izdvojila bih roman “Sloboda”, koji je napisao američki pisac Jonathan Franzen. Knjiga od 500 stranica koja vas drži potpuno budnim od prve do posljednje. Odličan roman o bračnim problemima, snovima i nama dosta bliskoj priči “šta će komšiluk i porodica reći ili kako problem radi drugih zgurati pod tepih”.

MUZIKA

Image result for John Legend album"

I ovaj spisak je podugačak, ali na bilo kojem gadgetu uvijek imam ove izvođače: John Legend, Lana del Rey, Daft Punk, Depeche mode, Amy Winehouse i nekoliko DJ setova s house muzikom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti