Djeluje kao odmašćivač, čuva boju odjeće i briše mrlje

Piše: Redakcija

Nezaobilazan začin u svakoj kuhinji je so, koji je i prirodni osvježivač zraka. Ona upija neugodne mirise, naročito miris vlage i osvježava prostor. Njena prednost jest što je jeftina i ne sadrži hemikalije, a dovoljno ju je nasuti u izdubljenu polovicu narandže i staviti na željeno mjesto.

 

So otkriva jesu li se jaja pokvarila ili ne

Ako ne znate je li jaje pokvareno ili ne, jednostavno ga provjerite uz malo soli. U šoljicu vode stavite dvije kašike soli i pustite da se otopi. Nakon toga ubacite jaje u otopinu, ako ispluta na površinu znači da se pokvarilo. Ostane li na dnu, spremno je za upotrebu.

Popravlja rupe u zidu

Rupe u zidovima možete lako popraviti mješavinom od soli, kukuruznog škroba i vode. Pomiješajte so i kukuruzni škrob u istom omjeru postupno dodajući vodu dok ne nastane gusta pasta. Pastom premažite rupe i nakon što se osuše obojite željenom bojom.

Čisti cijevi sudopera

So je prirodno sredstvo za čišćenje odvoda. Dovoljno je u odvod sudopera sipati šaku soli, a po potrebi i više te zaliti vrućom vodom. To će očistiti masnoću s cijevi i ukloniti neugodne mirise.

Briše tragove hrđe

Osim mrlje od krvi, so uklanja i one od hrđe. Dovoljno je na mrlju nanijeti mješavinu soli i soka od limuna u istom omjeru te lagano istrljati.

Kupka za bolne noge

Bolnim nogama nakon dugog radnog dana pomaže kupka od soli i esencijalnog ulja lavande. Kombinacija soli i lavande opustit će mišiće i ukloniti grubu kožu.

Mrlje na pegli uklonit će šalica soli

S vremenom se na  pegli stvaraju tamne mrlje, a uklonit će ih obična kuhinjska so. Dovoljno je na papir nanijeti šoljicu soli i prijeći toplom peglom preko toga. Po potrebi postupak treba ponoviti, a nakon što mrlje nestanu, peglu  treba obrisati mekom krpom.

Prirodni odmašćivač

Masne tave i posude očistit će malo soli. Granule soli razgrađuju masti i čiste površinu, a treba ih samo nanijeti na prljavo suđe i obrisati papirnatom maramicom te oprati.

Odleđivač prozora

Baš kao što razgrađuje snijeg i led, so sprječava zaleđivanje prozora. Treba tek mješavinom kašike soli i šoljice vode prebrisati staklene površine i to će djelovati kao odleđivač.

Pročitajte još