Šta znače black tie i white tie?

Piše: Redakcija

 

Foto AFP

Šta to znači, koja je razlika između black i white tie i kako se obući, planirate li ga ispoštovati? Black tie (eng. crna kravata) i white tie (eng. bijela kravata) nazivi su za svečanost koja u odijevanju i ophođenju zahtijeva neko druženje. Nastali još u 19. stoljeću u Velikoj Britaniji te se i danas koriste u istom kontekstu. Vrlo je važno naglasiti da odjevni predmeti s white i black tie popisa ne pripadaju modi, njihov je prostor antimoda. To jest, postali su svojevrsna uniforma i pravila modne igre za njih ne vrijede, stvoreni su izvan nje.
Muškarci se na ovakvom događanju pojavljuju u smokingu s crnom leptir-mašnom. Poželjno je da je sako na jednostruko kopčanje te da ga krase satenski reveri. Košulja je štirkana, a manžete su obavezne. Hlače bi se trebale prirodno sužavati pri dnu nogavice, a zgodan detalj je ušivena linija u bočnom šavu. Preporučuje se da cipele budu lakirane. I ne zaboravite rupčić u džepu!
Bonton kojeg se žene pridržavaju na black tie druženjima dopušta mnogo više slobode u odabiru odjevnih predmeta. Od kada je prihvatljivo za žene da se pojavljuju u javnosti u hlačama, prihvatljivo je nositi ženska odijela na prijem s ovakvim dress codeom. Osim toga, prihvatljive su kratke i duge haljine bilo kakve siluete, boje i materijala, no ne preporučuju se preuske haljine i drski izrezi, posebno ako će se jedan dio večeri odvijati za stolom, uz večeru. Zapamtite da black tie ne znači da se trebate zaviti u crno, iako je i to sasvim prihvatljivo.
Dress code naziva white tie nesporni je prvak formalnosti – u prošlosti je bio jedini izbor u slučaju službenog događaja poput odlaska u operu. No, u mnogo liberalnijoj današnjici, rijetkost je i viđen je samo na kraljevskim ili diplomatskim ceremonijama, balovima ili gozbama. White tie je, također, prihvatljiv i na black tie događanjima, no nepisano je pravilo da je neuljudno pojaviti se odjeven svečanije od domaćina.
Muškarci na takvim druženjima nose bijelu štirkanu košulju s bijelom leptir-mašnom i bijeli pojas te crne hlače, crni frak i crne lakirane salonke. Frak se nosi isključivo otkopčan, a prsluk ispod njega zakopčan. Štirkana bijela košulja sa ili bez nabora je bolja što je čvršća, kao i ovratnik, a manžete su obavezne. Hlače trebaju biti široke, ali ne i vrećaste, a ušivena linija po strani također nije na odmet. Cilindar je neobavezan, što znači – obucite ga jer je ovo jedina prilika gdje ćete ga nositi, baš kao i bijele rukavice. Jedini svečaniji dress code jest white tie sa znamenjem – takav događaj, osim svega navedenog, od zvanica traži i da prikažu svoje medalje i ordene.
Ženska je odjevna etiketa kudikamo jednostavnija, no postoji nekoliko pravila. Duga toaleta je jedini dozvoljeni izbor, no njena boja, silueta i materijal su stvar izbora, baš kao i naramenice. Ali, što je druženje formalnije, postoji veća šansa da su gola ramena nedozvoljena, stoga pri ruci imajte stolu od umjetnog krzna koju elegantno možete prebaciti preko haljine. Kad je riječ o white tie događanjima, poželjno je da dame nose rukavice iznad lakta. Sav nakit, naravno, ide preko njih. Valja spomenuti i da su hlače i koktel haljine striktno zabranjene.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti