Elma Juković: Moj vodič kroz kulturu

Piše: Redakcija

Sarajevska glumica Elma Juković preporučila nam je svoje omiljene filmove i serije, te otkrila kakve knjige i muziku voli, ali i kojem događaju ove godine e posebno raduje

Ž7 = #elma6

Film

Omiljenih filmova imam jako puno, ali bih izdvojila „Mulholland Drive“ Davida Lyncha, „Parasite“ od Bonga Joon-hoa i „Savršeni krug“ Ademira Kenovića. „Savršeni krug“ mi je posebno ostao u pamćenju jer je to prvi film na koji sam sa školom otišla. Brutalan je za drugi razred osnovne škole, ali takva je naša stvarnost tada i bila, a mi kao djeca smo bili svjesni toga.

Serija

Još uvijek mi je broj jedan serija „Breaking bad“, a tu su i sitcomi „Malcom u sredini“ i komedija „Borad City“. Volim sitcome jer uz njih mogu da se opustim i nasmijem, ali volim i serije zasnovane na istinitim historijskim ličnostima, kao što je, naprimjer, serija „Narcos“.

Knjiga

Ima mnogo knjiga koje su me odredile i koje me vezuju za određeni životni period. Tu je „Prokleta avlija“ od Ive Andrića, knjiga koju sam prerano pročitala, pa sam je naknadno čitala za lektiru. Zatim „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, prva knjiga i gimnazijska predstava koju sam u životu radila, te „Braća Karamazovi“ i „Zli dusi“ od Dostojevskog. U posljednje vrijeme čitam najviše knjiga koje su usko vezane za glumu, te biografije (Sara Bernar, Mira Banjac i Mira Furlan). Trenutno čitam francuskog glumca Jouveta, knjigu „Rastjelovljeni glumac“ koju sam pronašla u antikvarnici i potpuno sam oduševljena.

 Muzika

Muziku koju slušam uslovljena je raspoloženjem, ali uvijek rado biram Nicka Cavea, Sex Pistols, Arethu Franklin, Elvisa Presleya, EKV, Amy Winehouse, Duu Lipa i tako redom. Volim slušati i radio, pa kombiniram malo pjesme, malo vijesti i informacije (smijeh).

 Događaj

Kulturni događaj kojem se radujem u nekom narednom periodu je gostovanje predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ u Beogradu. To je divna prilika za mnoge prijatelje iz djetinjstva, koji me stalno pitaju kada ću s nekom predstavom doći u Beograd, da dođu i pogledaju, te da se na tom događaju ponovo okupimo.

 

Pročitajte još