Tradicije koje (ne) želite slijediti

Piše: Redakcija

Mnoge vjenčane ceremonije naizgled podsjećaju jedna na drugu, no običaji su prisutni upravo zbog toga da u monotoniju uvedu dozu posebnosti. Različite države svijeta imaju i različite tradicije, za koje je zaslužna njihova bogata historija i kultura. U nastavku ćete sigurno znati koje od njih ne želite na svom vjenčanju.

Njemačka: Svadbena tradicija u Njemačkoj uključuje rezanje pilom velikog komada drveta. Ovaj čin dokazuje sposobnost bračnih parova da sarađuju, a zatim i prolaze kroz sve prepreke koje se dogode u njihovom braku.

Sudan: U nekim plemenima u Sudanu, mladoženja se jedino može oženiti ako plati određenim brojem goveda. Brak je zaključen tek kad žena rodi dvoje djece. U slučaju da žena rodi samo jedno dijete, mužu je dozvoljeno da traži razvod. Ako muž izgubi život, njegov brat je mora oženiti.

Rumunija: U Rumuniji prije same ceremonije vjenčanja običaj je “odglumiti” otmicu. Mladenku “otima” porodica, prijatelji ili angažirani glumci. Mladoženja je mora spasiti plaćanjem otkupnine s novcem, pićem ili romantičnim gestama.

Kina: Mladenke u Kini trebale bi, prema običajima, plakati jedan sat svakog dana, mjesec prije svadbe, ali i na samoj ceremoniji. Deset dana nakon, pridružuje joj se i majka, a onda 10 dana kasnije i baka. Do kraja mjeseca, svaka žena u porodici trebala bi plakati uz mladenku. Ovaj običaj predstavlja sreću. Kako žene plaču u različitim tonovima, taj zvuk podsjeća na pjesmu.

Indija: Događaj ‘’Mehendi’’ šareno je slavlje. Održava se noć prije vjenčanja, a organiziraju ga žene u mladenkinoj porodici. Profesionalni umjetnik ili rođak iscrtava ‘’tetovaže’’ kanom na ruke i noge mladenke, ali  i drugih žena u porodici. Ovaj običaj popularan je i u mnogim drugim azijskim zemljama.

Indonezija: Na otoku Borneo, podijeljenom između Indonezije i Malezije, mnoga plemena poštuju drevni običaj koji zabranjuje parovima da koriste kupaonicu tri dana i tri noći nakon vjenčanja. Iz tog razloga mladenka i mladoženja dobivaju vrlo male količine hrane i pića tokom vjenčanja. Vjeruju da će običaj dovesti do dugog, sretnog, ali i plodnog braka.
Irska: Dok mladenka pleše, njene noge sve vrijeme moraju ostati na podu. Irci vjeruju da će vještice doći da “pometu” lijepe stvari, a mladenka se te večeri smatra najljepšom.
 
Grčka: Na grčkim vjenčanjima u momentu kada mladenka pleše s mladoženjom, gosti im lijepe novac za odjeću.

Češka: U Češkoj, zamjena za klasičnu svadbenu tortu je čorba s rezancima, koju mladenci moraju brzo pojesti pred svima.

Poljska: Da bi brak bio uspješan, svadba se mora proslaviti u mjesecu koji sadrži slovo r.

Danska: U Danskoj, mladoj je zabranjeno da šije vjenčanicu za veliki dan. U slučaju da ne ispoštuje običaj, svaka nit vjenčanice predstavljat će po jednu suzu koju će proliti za vrijeme braka.

Rusija: Prije vjenčanja organizira se aukcija, gdje je mladenka konačna nagrada. U toku licitacije postavljaju se pitanja o mladenki, a dozvoljeno je formirati i opklade kojima će se “provjeriti” koliko dobro mladoženja poznaje svoju buduću suprugu.

Švicarska: Žene koje su pozvane na vjenčanje u Švicarskoj ne bi trebale nositi crvenu haljinu, osim ako nisu na neki način povezane s mladoženjom.

Norveška: Nijedno vjenčanje u ovoj državi ne smije proći bez posebne torte koja se zove kransekake. Riječ je o desertu pripremljenom od badema u čijoj se unutrašnjosti skriva boca vina.
 

Pročitajte još