Top 6 svjetskih naslova vrijednih čitanja

Piše: Redakcija

Skromni hobiji, poput čitanja, daju nam mogućnost da se pronađemo ukoliko smo izgubljeni, ali i da se izgubimo ukoliko nam je potreban odmor. Koliko god tehnologija bila u usponu , pa samim tim naše omiljene naslove možemo čitati gdje god poželimo, ništa ne može zamijeniti osjećaj koji dobijemo za vrijeme držanja knjige u rukama.

Unastavku vam predlažemo nekoliko naslova vrijednih čitanja.

Čovjekovo traganje za smislom – Viktor E. Frankl

Viktor Frankl duhovno buđenje doživio je u koncentracijskom logoru. Koliko god prethodna rečenica zvučala ‘teško’, dešavanja u knjizi govore upravo suprotno. Priča o pozitivnim stvarima koje je pisac doživio u najtežim trenucima, kada nestane ljudskosti i počne preživljavanje gdje osnove stvari postaju nedokučivi luksuz. U tim trenucima, možete se osloniti samo na sebe. Hrabrost i snaga duha su poruka ove knjige.

Dr. Frankl, psihijatar i neurolog kroz ovu knjigu predstavlja problematiku kojom se čovjek bavi tokom cijelog života. Pokušava pronaći i dokazati odgovore na pitanja poput onih ‘Koji je smisao života i ima li život viši smisao?’ , ‘Može li se smisao pronaći u patnji?’, Ima li čovjek u svakoj situaciji mogućnost izbora?’ 

Iako ovoj priči nije izostavio primjere iz obične svakodnevnice, Frankl život prikazuje kroz tešku situaciju, zatočeništvo u njemačkom koncentracijskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata. I sam je prošao kroz 4 logora, uključujući i  nemilosrdni Auschwitz.  Preživio je neopisive strahote, mučenje i poniženje i dobio odgovor da je smisao za opstanak ključno pronaći da bi prevazišli sopstvene patnje.

U završnim rečenicama autor piše: ‘Svijet je u lošem stanju, no stvari će postati još gore ako svako od sebe ne da maksimum.’ Ova knjiga kroz jako tešku tematiku, daje dubokoumnu i pozitivnu poruku i potiče nas da damo najbolje od sebe, a ukoliko ne znamo, pokazuje nam kako to učiniti.

Middlemarch, George Eliot

Radnja romana smještena je u tridesete godine 19. stoljeća. Lokacijski se nalazimo u provinciji Middlemarch.

Middlemarch nam donosi  priču o cijelom gradu u godinama koje su vodile do zakona o reformama iz 1832. godine kada je moderno počelo prizivati zastarjelo. Elliot je na sofisticiran način oživjela stanovnike grada – mladu Dorotheu Brooke, naučnika Casaubna i reformističkog doktora Lydgatea, te ljepoticu Rosamond i tajnovitog bankara koji se kreću putanjom ispunjenom sa mnogo  suprotnosti.

Na zanimljiv način prikazuje veliki broj likova povezanih  tematikom koja je  i danas aktuelna: status žene, priroda braka, religija, politika, obrazovanje itd., te nam objašnjava koliko su ljudski odnosi zapravo složeni.

Djelo je opisano kao rijetki engleski roman napisan za odrasle i svrstan je  u najveća djela svjetske književnosti.

Crni kabinet, Max Jacob

Roman poznatog francuskog pjesnika, romanopisca i slikara je zbirka izmišljenih pisama popraćena komentarima autora u kojem savjetuje imaginarne pošiljatelje kako da riješe svoje privatne probleme. Na ovaj način, kroz upotrebu satire prikazuje društvo, provincijski život i buržoaziju.

Iako napisana davne 1922. godine, na savremenosti nije ”izgubila” ni danas. Čini se kao da joj modernizacija ne može ništa. Kliznost teme i genijalan stil pisca dokazuju nam da se čovjek jako malo mijenja i da ga stoljećima odvraćaju iste brige. Max Jacob pisac je koji hrabro i vješto ulazi ”ispod površine” tragajući za zapetljanim odgovorima koji se tiču razvoja ličnosti. Knjiga se sastoji od prstenastih kratkih priča koje je pisac iskoristio u svrhu da prikaže haotičnu sliku vremena u kojem je živio. Pismima o poslu, unosnom vjenčanju, nasljedstvu bogatstva, duhovnom životu i sl. na zabavan način prikazuje svijet rasipnih sinova, prevarenih žena i licemjera. Likovi su uglavnom nepovezani, mada ima i onih koje povezuje ista sudbina poput pisma ”Skladište Voltaire”. 

Na sjajan način opisuje brige savremenika o budućnosti djece, novcu i na poseban način prikazuje koliko čovjek zapravo ima smiješan i pomalo ”otrcan”  pogled na svijet.

Bujno ljeto, Barbara Kingsolver

Priča o ispreplitanju sudbina tri osobe, odvija se na obroncima planine Appalachian na sjeveroistoku Kanade i SAD-a. Knjiga postavlja pitanja o smislu života, ljubavi, smrti i važnosti prijateljstva na uvjerljiv i simpatičan način.

S jedne strane, Deanna Wolfe, naučnica koja istražuje i prati šumski život sa svoje stražarnice u izolovanom dijelu planine, gdje će upoznati lovca Eddia, koji ”upada” u njen pažljivo isplaniran i usamljen život.

Na farmi, nekoliko kilometara od naučnice Deanne susrećemo se sa životom Luse Maluf Landowski. Djevojke iz grada koja dugi niz godina održava ljubav prema knjigama. Spletom okolnosti,  udata za farmera traga za odgovorima i razmišlja o neočekivanoj samoći s kojom se susrela za vrijeme života na farmi.

Nešto niže niz cestu, upoznat ćemo par starijih komšija u očiglednom konfliktu, koji brinući se o svojim farmama pronalaze teme za svađu, kao što su – religija, pesticidi, te neočekivanu komplikovanost života.

Vremenom, spomenuti likovi će se međusobno povezati, kako sa okolinom koja ih okružuje, tako i sa njihovim otkrićima o biologiji i životu.

Pat Gilbert: Strast je u modi – Prava priča o The Clash

Biografija jednog od najznačajnijih bendova anglofone rock kulture donosi nam priču o buđenju socijalne svijesti mlade engleske populacije i briše granice između muzike Zapada i Istoka, Sjevera i Juga. Također, u knjizi pronalazimo diskusiju o društvu kakvo poznajemo danas – opterećeno paranojom, rasnom diskriminacijom i terorizmom.

Krajem sedamdesetih godina, nakon izlaska sa londonske punk scene grupa ”The Clash” hrabro je krenula s namjerom da promijeni svijet. Iz žestokog punk rock-a, svoj muzički repertoar odlučila je osvježiti  i drugim žanrovima poput reggae, funk, jazz, hip-hop itd. U svrhu pisanja ove knjige obavljeno je više od 70 intervjua sa glavnim sudionicima ove priče, producentima, obožavateljima, prijateljima…kao i samim sastavom spomenute grupe: Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Topper Headon. Knjiga koja pruža uvid u sve ono što se dešavalo ”iza kamera” tokom desetogodišnje karijere ove grupe. Od napornih  turneja, uspona i padova, revolucionarnih nastupa poput onog ”Rock-om protiv rasizma” i stvaranja albuma ”London Calling” – sve do tužne i iznenadne smrti frotmena Joea Strummera.

Istrajna i uvjerljiva priča iz koje, uistinu, možemo naučiti mnogo na spomenute teme.

Sanjarica, Zorica Radaković

Roman o životu i smrti, sreći i tuzi, na složen, ali ujedno i banalan način donosi nam šokantne detalje o praznini i lažnom luskuzu koji celebrity-kultura predstavlja. Sanjarica je knjiga o svakodnevici i lažnom moralu, te društvenoj sredini iskrivljenih vrijednosti.

U nadi da iznenadi svog partnera Gorana, glavna junakinja ove priče obavlja estetski zahvat, koji ne prolazi kako je očekivala, te odlazi na bolovanje. Svijet dvoje ljubavnih partnera spoj je tračeva, nezdrave želje za uspjehom i pojave u magazinima žute štampe.

Kratkim videozapisima bilježe detalje iz svog života, sa još jednom željom – da pokažu svijetu kako je bitno biti drugačiji i nedostižan. Na prvu, kao i uvijek, sve djeluje idilično i jednostavno dok ona ne otkrije tajne svog supruga, ujedno producenta i dizajnera. 

Glavna pouka ove priče počinje nakon spomenutog otkrića gdje se junakinji ruši cijeli svijet i primorana je krenuti u potragu za načinima kako svoj život ponovo stvoriti u ”normalnoj” formi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti