Naslovi koje ćemo čitati ovog proljeća

Piše: Redakcija

S vremena na vrijeme listu knjiga trebamo osvježiti naslovima koji će u nama probuditi maštu i nove spoznaje. U nastavku vam donosimo preporuke naslova koje ćemo rado čitati ovog proljeća.

Istanbul na fotografijama – Orhan Pamuk

Nakon objavljivanja knjige ‘’Istanbul: Grad, sjećanja’’, Pamuk je hrabro nastavio dodavati fotografije Istanbula svojoj kolekciji. Kao dodatak, možemo pronaći više od 200 fotografija gdje je svaka povezana sa autorovim sjećanjem na njegov rodni grad. Od fotografija Are Gülera, Henrija Cartier-Bressona, kolekcionara iz Istanbula  do  neobjavljenih porodičnih fotografija iz privatnog arhiva. 

Jedan od najvećih gradova svijeta prikazao je sa mnogo melanholije i sjećanja. Uz mješavinu historije, porodičnih fotografija sa portretima pjesnika i kritika o umjetnosti pisac je pronašao idealnu formu kojom je evocirao uspomene na svoj dom i grad uz pomoć kojeg, od djetinjstva oblikuje svoju maštu.

Radnju knjige počinje djetinjstvom u nimalo običnoj, široj porodici i odrastanjem u porodičnoj stambenoj zgradi gdje i nastaju prve priče o melanholiji koja povezuje sve stanovnike Istanbula – život u središtu propale slave i izgubljenog carstva. Zatim, nastavlja priču o Turskoj, zemlji koja neprestano pokušava postati moderna, na raskrsnici Istoka i Zapada. Tiha tuga i bol primjetne su u njegovim razmišljanjima dok nas stranicu po stranicu uvodi kroz pisce, slikare i  fotografije kroz čije oči gleda, a i prikazuje Istanbul.

Becoming – Michelle Obama

Michelle Obama slovi za jednu od najlegendarnijih žena našeg doba. Prva Afroamerikanka koja je služila ulogu prve dame Sjedinjenih Američkih Država dokazala se kao snažan zagovornik žena i djevojaka diljem svijeta, pomogla je promijeniti načine životnog stila mnogih porodica, sa ciljem da žive aktivnije i zdravije. Mnogima je prirasla srcu za vrijeme pružanja nesebične podrške svom mužu, dok je vodio Ameriku, u najtežim trenucima. Usput nam je pokazala neke od plesnih koraka, pojavila se na jedinstven i simpatičan način u ‘’Carpool Karaoke’’, i odgojila dvije kćeri koje stoje čvrsto na zemlji, uprkos medijima koji slavnim ličnostima ne opraštaju niti jedan pogrešan korak.

Becoming je djelo dubokoumnog razmišljanja, u kojem nas Michelle poziva u svoj svijet gdje će nas upoznati sa iskustvima koja su je formirala u osobu kakva je danas. Od djetinjstva na južnoj strani Chicaga do godina gdje je radila kao izvršna direktorica i pritom odgajala dvoje djece, pa sve do boravka na najpoznatijoj svjetskoj adresi- Bijeloj kući.

Sa velikom dozom iskrenosti, opisuje svoje uspone i padove. Razočarenja kako u javnom, tako i u privatnom životu nije nedostajalo…priča nam priču baš onako kako ju je i proživjela – svojim riječima.

Ovim memoarom nas inspirira da postanemo svjesni sebe i da prkosimo očekivanjima okoline.

Ja mrzim internet – Kobek Jarett

Prva knjiga Jaretta Kobeka povlači glavna pitanja modernog vremena. Zašto se odričemo svog intelektualnog vlasništva? Zašto je aktivizam 21. vijeka sveden na niz predavanja o moralu ukucanih u uređaje koje su izradili robovi? Jedno ovakvo djelo nudi nam objašnjenje interneta u svom najokrutnijem obliku.

Glavna junakinja ovog romana je srednjovječna žena koja je na neki način, poznata. Njen lik, savršeno je iskorišten i prikazuje sve ono što jedna žena proživljava u društvu gdje je mržnja prema ženama snažno izražena. Internet je mjesto gdje svako može reći šta god poželi, a da ne odgovara za to. Zlostavljanje preko interneta je učestalo, a dešava se jer, po autorovim riječima, internet predstavlja ”posljednje uporište patrijarha”.

Također se ne dvoumi da iskaže mišljenje o velikanima koje američko društvo društvo posmatra kao božanstvo, kao što su Walt Disney, Mark Zuckerberg, Steve Jobs itd. Zbog ovoga je izazvao bijes na internetu i dobio mnogo kritika od onih koji njegova razmišljanja smatraju besmislenim. Dotakao se i društvenih mreža koje je prikazao kao apsurd. Posebnu pažnju posvetio je Twitteru, kao mreži koja omogućava pravo govora za sve.

Kobek posjeduje jasno utemeljeno mišljenje na osnovu činjenica o skoro svemu što nas okružuje i utiče na naše živote danas.

Čudesna narukvica Arthura Peppera – Phaedre Patrick

Priča o životu i svim njegovim neotkrivenim tajnama. Glavni junak knjige je udovac Arthur, koji živi vrlo jednostavan život. Ujutro se budi u 7:30, oblači uvijek iste sive hlače i prsluk boje senfa, zalijeva svoju paprat Federicu i vrijeme provodi u vrtu. No, stvari se mijenjaju kada na godišnjici smrti svoje žene Miriam, prilikom pospremanja njenih stvari otkrije zlatnu narukvicu sa privjescima, koju ranije nije vidio.

Nedugo nakon pronalaska narukvice, počinje otkrivati tajne koje kriju privjesci i sa svojih 69. godina se upušta u iznenađujuću i nezaboravnu odiseju koja ga vodi u Pariz i Indiju i u epskoj potrazi za istinom shvata kako je njegova žena imala uzbudljiv život prije njihovog braka.

Na tom putovanju dolazi do mnogih otkrića o sebi, a odgovore pronalazi na najneočekivanijim mjestima. Stil kojim autorica piše izrazito je čitljiv, a konstrukcije rečenica su zavodljive tako da nas lagano uvode u sljedeću radnju, pa samim tim nemamo osjećaj da trebamo ostvariti pretjeran napor da bismo bili u priči. Jednostavno nas uvlači i vodi na putovanje bogato inspiracijom.

Povijest pčela – Maja Lunde

Prvi susret sa naslovom podsjeća nas na priručnik u koje ćemo dobiti nešto više informacija na temu gdje pčele igraju glavnu ulogu. No, nakon što počnemo čitati knjigu shvatimo da je riječ o izrazito složenoj radnji. Sjećate li se kada se 2007. godine prvi put počelo pričati o neobjašnjivom masovnom pomoru pčela? Ta činjenica izazvala je zabrinutost jer je i sami Albert Einstein izjavio kako bi čovjeku ostale samo četiri godine na Zemlji kada bi pčele kao vrsta izumrle. Upravo ovim problemom bavi se norveška autorica Maja Lunde u kojem isprepliće prošlost, sadašnjost i budućnost tri porodice.

U prošlosti, 1892. godine William ne može svoju obitelj prehraniti i nalazi se na svojevrsnom dnu života. Sve se mijenja kada mu sin donese knjigu o pčelama i košnicama, nakon čega se William napokon diže iz kreveta i kreće u projektiranje nove košnice koja će promijeniti prošlost. U 2098. godini nalazimo se u Kini gdje radnica Tao s hiljadama drugih radnika ručno oprašuje beskrajna polja stabala. Pčela više nema. Njezin sin doživljava ubrzo tajanstvenu nesreću i na kocki je i njegov život i budućnost čovječanstva.  U sadašnjosti, odnosno u 2007. godini, putujemo u Ohio gdje nas čeka porodica Georgea koji se bavi uzgojem pčela. Jednog dana sve njegove pčele nestaju i tu zapravo sve počinje.

Sve su tri sudbine slične i povezane kroz simboliku. Zanimljiv je način na koji su prikazani odnosi i suradnja među različitim generacijama unutar porodice, te kako je život jedne životinje usko povezan za naše preživljavanje, a da na to uopće ne obraćamo pažnju. Ova knjiga će nas navesti na razmišljanje o savremenoj situaciji koja nas okružuje i natjerati nas da se zapitamo do kada ćemo moći da se ponašamo kao sada.

 

 

Pročitajte još