Suze (ni)su muška stvar

Piše: Redakcija

Koliko puta u životu ste čuli rečenicu: „Muškarci ne plaču“? Gotovo kao da nisu ljudska bića koja imaju emocije, nego su tu kako bi sve životne probleme podnijeli onako stoički i „muški“, jer je, kada zaplaču, mišljenje okoline da „to nije muško“. O tome kako javnost doživljava muške suze možda najbolje govori primjer bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame koji je prije nekoliko godina plakao na skupu na kojem je govorio o stradanju djece. To je bilo „šokatno“ do te mjere da su čak i neki od najutjecajnijih svjetskih medija fokus stavili na njegove suze, potpuno zanemarujući vijest o djeci. Sve zbog toga što je predsjednik jedne od najutjecajnijih država na svijetu pokazao da je emotivno biće koje ima i svoju ranjivu stranu. I to pred milionskim auditorijumom.

Riječ je o nametnutim obrascima ponašanja po kojima pripadnicima jačeg spola „nije dopušteno“ da pokažu svoja osjećanja, a još manje suze. No, to svakako ne znači da muškarci nikada ne plaču, ali trebate znati da  postoji određena  razlika između muških i ženskih suza.

Ako je suditi po istraživanju koje je objavljeno u knjizi „Emotional Expression and Helath“, žene na godišnjem nivou plaču pet puta više nego muškarci. To se, između ostalog, dovodi u vezi s biološkim karakteristikama muškog i ženskog spola obzirom na činjenicu da žene imaju više hormona prolaktina koji ih češće navodi na suze, dok testosteron kod muškaraca regulira nivo prolaktina i dovodi do toga da muškarci plaču manje.

To u kombinaciji s naučenim obrascima ponašanja dovodi do stava po kojem muškarci, čak i kada su na ivici suza, prikrivaju svoje emocije.

– Muškarci se suzdržavaju kako bi zadržali autoritativan stav – stoji u prethodno pomenutom istraživanju.

Zanimljivo je i to da su muške suze krupnije od ženskih, zbog čega pripadnicama nježnijeg spola treba manja količina da bi potekle niz obraze. Naime, baš zbog toga što su krupnije muškarcima je lakše da ih obrišu ili prikriju nego ženama. Istraživanja su pokazala i to da muškarci plaču duplo kraće od žena, te im plač u prosjeku traje od dvije do tri minute.

No, jeste li se ikada zapitali šta najčešće prouzrokuje muške suze koje tako vješto kriju? Istraživanje „Klineexa“ iz 2004. godine pokazalo je da je smrt bliske osobe okidač za suze kod muškaraca u čak 74 posto slučajeva, dok raskidi emotivnih veza  nisu ni blizu ovom procentu. No, ni taj procenat nije zanemarljiv. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da je zbog ljubavnih problema barem jednom u životu plakalo čak 63 posto ispitanika.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti