Muška posla: Knjige koje treba pročitati svaki muškarac koji drži do sebe

Piše: Redakcija

Koliko god tehnologija bila u usponu , pa samim tim naše omiljene naslove možemo čitati gdje god i kad god poželimo, brojna istraživanja su potvrdila da muškarci ipak mnogo manje čitaju od žena. Njihovu pažnju mže zadržati određena tematika; publicistika, zatim historijski i krimi romani. U nastavku vam donosimo nekoliko naslova koje bi trebao pročitati svaki muškarac koji drži do sebe

  1. Sva naša pogrešna sutra – Elan Mastai

Originalna verzija putovanja kroz vrijeme u kojoj je riječ o nauci, utopiji, te odnosu našeg zamišljenog perfektnog svijeta naspram realnosti. ‘’Sva naša pogrešna sutra’’ djelo je koje navodi na razmišljanje i dobro poznato pitanje ‘’Šta bi bilo, kad bi bilo?’’. Originalnost ovog romana povećava i optimistična vizija budućnosti, bez materijalnih ograničenja. Osim nauke, čitalac će pronaći i potresnu ljubavnu priču, te upoznati na koji autor sjajno izbjegava zamke koje mu zadaje putovanje kroz različite vremenske okvire, uz svjesno poznavanje ograničenja i paradoksalnosti.

  1. Čovjek i dječak – Tony Parsons

Ovaj roman širom svijeta dobio je visoke ocjene, zbog iskrenog načina na koji Parsons piše o svojoj generaciji i savremenim, urbanim muškarcima, sa mnogo mana i ponekom vrlinom. ‘’Čovjek i dječak’’ pružit će vam odgovore na pitanje kako biti muškarac u zahtjevnom svijetu, suočiti se sa svojim slabostima i njihovim posljedicama. Mnogi smatraju da je ovaj roman dostigao nivo za osnovno obrazovanje jednog muškarca.

  1. Kako izgraditi karakter – David Brooks

David Brooks, kao i uvijek, čitateljima servira provokativne i argumentirane tekstove, sa posebnom vrstom uma i senzibiliteta. Osim navedenog, u svom vlasništvu posjeduju mudrost sa mnogo humora. U površnom svijetu lako je zaboraviti na prave vrijednosti, pa ih Brooks objašnjava neobičnim pristupom kojim dokazuje da je snažan karakter u životu jedan od najbitnijih stvari.

 

  1. Vladar – Niccolò Machiavelli

Knjiga ‘’Vladar’’ ostavila je veliki utjecaj na čitatelje koji se ogleda u kulturi, civilizaciji i nauci tokom historijskih događaja. Niccolò Machiavelli bio je sekretar firentinske republike. Nakon njene propasti, povukao se na selo, te posvetio pisanju. Ovaj roman interesantan je muškarcima, jer žive u svijetu politike, kako državne, tako i poslovne. Machiavelli je na poseban način opisao kako svi imamo priliku suočiti se sa ljudima koji nam ‘’zabijaju’’ nož u leđa, ponekad na svakodnevnoj bazi.

 

  1. Čudo u Poskokovoj Dragi – Ante Tomić

Hrvatski pisac Ante Tomić uvijek oduševi tekstovima punim humora, sa fenomenalnim dijalozima i napetim filmskim situacijama. ‘’Čudo u Poskokovoj Dragi’’ zabavni je roman o muškarcima u porodici Poskok koji u zabačenom selu odolijevaju civilizaciji i njenim izazovima. Tomićevi likovi uvijek nasmiju čitatelje do suza, a jedino on zna kako napraviti miks holivudske komedije, trilera, romana ceste i komedije zabune kojima dodaje elemente vodvilja.

 

Pročitajte još