Tokom samoizolacije možete upisati besplatne kurseve na najprestižnijim fakultetima u svijetu

Piše: Redakcija

 

Sudeći po tome kako se situacija s Corona virusom odvija i u našoj zemlji, vjerovatno je da ćemo svi na kraju morati završiti u karanteni kako bi se na najbolji način zustavilo širenje virusa,u vezi kojeg i među liječnicima postoji mnogo nedoumica, te još uvijek nema lijeka.

Neke škole su zatvorene, neki svoje poslove već obavljaju od kuće.Osim što se treba pobrinuti i osigurati domaćinstvo najpotrebnijim namirnicama, također je važno i naći način kako da se u socijalnom smislu zabavimo. Ali, zašto naprimjer te dvije ili tri sedmice ne biste iskoristili za besplatne kurseve. Naime, osam Ivy League fakulteta – Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, University of Pennsylvania i Yale nude oko 400 besplatnih kurseva putem interneta. Ako ste se odlučili za daljnje školovanje u 2020. godini, sad to možete uraditi iz svog doma.

UMJETNOST, MUZIKA I DIZAJN

Kurs dizajna spaja teoriju i praksu. Osim što ćete naučiti glavne pojmove o dizajnu, kroz sedmične zadatke ćete pokazati kako svoja idejna rješenja pretvarate u praksu. Naglasak kursa je: definirati, istražiti, odabrati i pročistiti.

Možete također izabrati i gamifikaciju, koja podrazumijeva primjenu elemenata i tehnika dizajniranja digitalnih igara na probleme koji nisu povezani s igrama, poput poslovnih i društvenih. Ovaj kurs univerziteta Penn će vas naučiti mehanizme gamifikacije, zašto ima tako ogroman potencijal i kako ga učinkovito koristiti.

PRIRODNE NAUKE

Bipedalizam: Nauka o hodanju (Dartmouth)

Ovaj kurs će namjerno interdisciplinarno pristupiti proučavanju kako i zašto se ljudi kreću dvonožno. Bit ćete izloženi antropologiji, biomehanici, anatomiji, evoluciji i paleontologiji da biste istražili nešto duboko ljudsko: uspravno hodanje.

SUPER-ZEMLJE I ŽIVOT (HARVARD)

Super-Zemlje i život je kurs o životu na Zemlji, izvanzemaljskom životu, kako tražimo život izvan Zemlje i čemu nas to uči o našem mjestu u svemiru. Super-Zemlje i život uči nas kako astronomija i biologija, zajedno s geologijom, mogu pomoći u odgovoru na jedno od naših najmoćnijih i iskonskih pitanja: jesmo li sami u svemiru?

MEDICINA

LEKCIJE IZ EBOLE: SPRJEČAVANJE SLJEDEĆE PANDEMIJE (HARVARD)

Ovaj četverosedmični kurs pruža kontekst za razumijevanje epidemije ebole. Tečaj prikazuje globalnu strukturu upravljanja – kakav je bio globalni odgovor i gdje smo pokleknuli? Na kursu će se naći praktičari, stručnjaci i naučnici koji će se fokusirati na bolje razumijevanje epidemije ebole i implikacija na buduće zdravstvene sisteme kako bi se osiguralo da svijet bude učinkovitiji u sprječavanju sljedeće pandemije.

UVOD U STOMATOLOŠKU MEDICINU (PENN)

Ovaj kurs pruža pregled stomatološke medicine kako bi vas angažirao, educirao i pomogao vam u poboljšanju oralnog zdravlja svojih pacijenata i članova vaše zajednice. Kurs polazi od osnovnih koncepata i nastavlja se preispitivanjem trendova u trenutnom istraživanju i tehnologiji. Nudi naučnu pozadinu, neke vještine za procjenu i intervju pacijenta i neke prijedloge za daljnje učenje za one koji su zainteresirani za dentalnu edukaciju ili su uključeni u nju.

Osim ovih kurseva, na raspolaganju su još i oni vezani za kompjutere i informatiku, menadžment, engleski za novinarstvo, tehnologije bitcoina i kriptovaluta (Princeton). Kako funkcionira Bitcoin? Po čemu se Bitcoin razlikuje od drugih kriptovaluta? Koliko su sigurni vaši bitcoini? Koliko su anonimni korisnici Bitcoina? Šta određuje cijenu bitcoina? Mogu li se kriptovalute regulirati? Nakon ovog kursa znat ćete sve što je potrebno da biste mogli odvojiti činjenice od fikcije kada čitate tvrdnje o Bitcoinu i drugim kriptovalutama.

Izvor: Buro24

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti