Zanimljivosti

Izolacija može biti zabavna: Vrijeme je za stare dobre društvene igre

Izolacija mnogima teško pada, posebno djeci koja su navikla da vrijeme provode vani sa svojim drugarima. Budući da djeca ne idu u vrtiće, škole, a većina roditelja ne ide na posao zbog širenja korona virusa, pa su primorani da dosta vremena provode zajedno. Kako bi svima bilo zanimljovo, sjetimo se društvenih igara za koje ne treba prostora, a zabavne su, a neke čak i edukativne.

  1. Kaladont

Ova igra je poprilično stara, a cilj je da nikad ne završite riječ sa -ka. Ako to učinite, sljedeći na redu izgovorit će riječ ‘kaladont’ i izgubili ste.

  1. Pametna geografija ili igra gradova i sela

Geografska igra koja je namjenjena za malo veću djecu, a i odrasle. Napravite tablicu na papiru, popišite ‘kategorije’ poput – država, grad, selo, rijeka, planina, ime, životinja, predmet, itd. U svakoj partiji nasumičnim odabirom uzmite jedno slovo i sjetite se jednog pojma, odnosno države, grada ili sela koje znate, a počinje na to slovo. Pokušajte se sjetiti onoga što se drugi neće i dobićete više bodova.

  1. Pogodi ko

Ako nemate istoimenu kupljenu društvenu igru, uzmite papiriće. Zapišite ime i prezime ljudi (može i životinja ili predmeta, ako se tako dogovorite) pa razmjenite papiriće. Zalijepite ih na čelo i zabava može početi.

  1. Pogodi šta

Ne morate imati kupljenu igricu da biste zaigrali ovu društvenu igru. Zapišite pojmove na papir, izvlačite ih pa crtajte zadano. Zapamtite, mašta može svašta.

  1. Pantomima

Neka klinci izmisle pojmove pa ih rukama i nogama pokušaju dočarati odraslima. Nemojte zaboraviti na štopericu kojom ćete ograničiti vrijeme.

  1. Istina ili izazov

Ova zabavna igra bila je najpopularnija na dječjim rođendanima. Zanimljiva je jer puno toga možete naučiti o drugima, a i dobro se nasmijati. Zato, zavrtite flašu!

  1. Čoveče ne ljuti se

Iako često zna završiti ljutnjom i svađom, ali gotovo svako je ima kod kuće, a u njoj mogu da učestvuju svi.

Pratite nas na društvenim mrežama