Kako se nositi s negativnim vijestima koje nas svakodnevno okružuju?

Piše: Redakcija

Uz nekoliko jednostavnih savjeta smanjite anksioznost izazvanu negativnim medijskim natpisima. Iako je cilj da nas informiraju o najnovijim događajima u svijetu, vijesti koje svakodnevno pratimo mogu u nama izazvati anksioznost s kojom se teško nosimo. 

Kada su njihovi pacijenti počeli sve više pričati o strahu koji u njima izazivaju natpisi u medijima, psiholozi su smislili izraz “headline stress disorder” odnosno stres uzrokovan natpisima u vijestima. Karakteriziraju ga osjećaji brige i bespomoćnosti oko problema koji se događaju u svijetu. Ovaj fenomen češće pogađa žene nego muškarce, što je dokazano istraživanjem iz 2012. A novosti koje najviše izazivaju stres kod čitatelja su one o politici, zdravstvu i klimatskim promjenama.

Kako onda ostati miran kada nas mediji svakodnevno bombardiraju lošim vijestima?

Uzmite predah od novosti

Kada smo suočeni sa stresom koji proizlazi iz osjećaja stalne izloženosti negativnim vijestima, najbolje bi bilo da barem na kratko uzmemo predah od njih. Aktivnosti poput šetnje u prirodi, čitanja knjige ili jednostavno druženja s prijateljima i porodicom maknut će fokus s problema. 

Fokusirajte se na stvari koje možete riješiti

Negativne vijesti poput onih o epidemijama, nasilju i razornim prirodnim katastrofama mogu u nama pobuditi osjećaj bespomoćnosti i poraženosti. No svako od nas može napraviti nešto kako bi svijet učinio boljim. Razmislite na koji način možete napraviti pozitivne promjene u vašoj zajednici, porodici ili pak sebi i fokusirajte se na njih.

Čitajte samo pozitivne vijesti 

Iako se čini kao da su negativne vijesti sve što svakodnevno čujemo, oko nas je jednako mnogo vijesti o pozitivnim stvarima koje nas mogu razveseliti i motivirati. Fokusirajte se na njih i pokušajte manje razmišljati o problemima na koje ne možete utjecati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti