Stvari koje treba izbjegavati prije odlaska na spavanje

Piše: Redakcija

Nema potrebe naglašavati kolika je važnost dobrog sna. To svi znamo. Pored toga što obnavlja energiju, odmor tokom noći utiče na funkcionisanje imunog sistema i na raspoloženje. Kvalitet sna zavisi i od intenziteta naših aktivnosti tokom dana, od hrane i pića koje unosimo, ali i mjere u kojoj razne situacije opterećuju naš mozak. Međutim, insomniju često mogu da uzrokuju neke sitnice za koje nikad ne bismo rekli da bi mogle da zasmetaju. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da izbjegavate prije nego što krenete na spavanje.

Mobitel, laptop ili tablet. Zaboravite ih. Korištenje ovih malih elektronskih uređaja i gledanje televizije iz kreveta može ozbiljno da poremeti san. Stručnjaci tvrde da sve što emituje plavičastu svjetlost sa ekrana treba da isključite bar sat vremena pre nego što legnete, jer ona usporava proizvodnju melatonina koji opušta tijelo.

 

Lijekovi. Ako iz zdravstvenih razloga morate da uzimate određene lijekove ili suplemente, potrudite se da to činite mnogo prije odlaska na spavanje. Jer, neki medikamenti počinju da reaguju nekoliko sati kasnije, pa mogu da prouzrokuju tegobe koje ometaju i stomak i san.

 

Kafa. Poznato je da kofein može da nas drži budnima, mada kod nekih ljudi uopšte nije djelotvoran, čak ni onaj koji se koristi za energetska pića. Ipak, trudite se da poslije večere ne konzumirate ništa što miriše na kafu. Imajte na umu da se kofein zadržava u tijelu čak 12 sati.

 

Čokolada. Da, slatka je i neodoljiva, ali i ona se sastoji od kofeina. Sadrži i visok procenat kakaa, koji također može da podigne adrenalin. Ima u sebi i stimulant teobromin, važan za pravilan rad srca. 

Začinjena i masna hrana. Obilna večera opterećuje želudac, ali i mozak. Nije slučajno što doktori posle takvih obroka preporučuju neku laganu šetnju, a ne odmor, za koji se inače odlučuje većina ljudi. Idealno bi bilo ako možete da večerate dva sata prije spavanja, jer tako tijelo ima više vremena da apsorbuje korisne sastojke. Ako već morate nešto unijeti u stomak, neka to bude, na primjer, šolja mlijeka.

 

Alkohol i cigarete. Ako popijete koju čašicu više, pa osjetite da vam se oduzimaju noge, to uopšte ne mora da znači da ćete odmah utonuti u san. Alkohol je diuretik zbog kojeg ćete često odlaziti do toaleta kada vas potrebe probude. Čaša vina na kauču nije loša ideja, ali – ne više od toga. I izbjegavajte cigarete. Iako mnogi vole da zapale bar jednu prije spavanja kako bi se opustili, nikotin i duhan su također saveznici insomnije.

Pretjerana fizička aktivnost. Vjerovatno ste već čuli da naporni večernji treninzi nekim sportistima i rekreativcima garantuju dobar san, dok drugi jedva uspijevaju da se opuste, mahom zato što pretjeruju sa vježbanjem u kasne sate, ne znajući da to može da izazove kontraefekat. Ali, laganije aktivnosti u pristojno vrijeme tokom večeri vam neće škoditi.

Ljubimci na jastuku. I njih izbacite. Svako ko ima psa ili mačku zna koliko vole da se ušunjaju pod jorgan, ali, naši mali krzneni prijatelji su uglavnom nemirni i često se bude. A onda probude i nas iz najslađeg sna. Također, spavanje sa ljubimcima nije preporučljivo zbog mogućih alergija.

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B91Y5sbH790/

Svađa pred spavanje. Postoji savršeno dobar razlog zbog kojeg se parovima govori da ne idu ljuti u krevet. Stres je glavni uzročnik nesanice. Ako je prepirka bila žučna i glasna, nivo kortizola i ostalih hormona stresa počinje da raste. Kada smo ljuti, čak i ako nakon svađe samo šutimo, u našem mozgu se rat nastavlja raznim mislima. Zato sve probleme rješavajte ranije.

Previše uzbuđenja. Neko voli da razmjenjuje poruke, neko da hekla ili štrika, a nekome je knjiga najbolji drug prije nego što ih obuzme san. Ali, ne treba pretjerivati. Mnogima se desi da se začitaju, posebno ako im se u rukama nađe dobar triler, pa se iznenade kad bace pogled na sat i vide da će uskoro svanuti. Dakle, nemojte pretjerivati, već odvojite neko normalno vrijeme za dobru knjigu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti