Kako utišati preglasan apetit?

Piše: Redakcija
 

Ako vam je cilj izgubiti poneki kilogram, vjerovatno ste već čuli kako biste trebali jesti češće, u manjim porcijama, te hranu maksimalno usitniti prije gutanja. Nedavno provedeno američko istraživanje otkrilo nam je kako je tajna kontrolisanja porcija i u slušanju. Slušanju čega? Slušanju jedenja.

Naime, ispitanike su zamolili da kekse žvaču glasno, umjereno i vrlo tiho. Rezultati provedeni na 182 ispitanika pokazali su kako su ispitanici koji su žvakali vrlo glasno jeli vidljivo manje od ispitanika koji su jeli normalno. Štaviše, ispitanici koji su zamoljeni da žvaču vrlo tiho također su znatno smanjili uobičajeni unos hrane.

Istraživanje je utvrdilo kako smo, onda kad smo koncentrisani na svaki zalogaj, pa i njegov zvuk, svjesniji onoga što unosimo, te svakom zalogaju pronalazimo veći užitak nego onda kad hranu u sebe unosimo nesvjesno. Koncentrišete li se dobro na ono što jedete, utolit ćete glad i osjetiti sitost i prije nego dostignete dno tanjira.

Kako bi se uvjerili da je istraživanje validno, ono je provedeno koristeći različite namirnice i strategije kako bi ispitanicima pomoglo fokusirati se na zvuk jedenja. S vremenom je sve veći broj ispitanika bio koncentriraniji na svoje zalogaje, a time jeo mnogo manje od uobičajene količine. Dakle, najjednostavnije rečeno: slušajte se dok jedete i možda ćete svoj apetit konačno smanjiti na željenu razinu, a time i zauvijek zaboraviti na višak kilograma.

Pročitajte još