Četiri namirnice koje djeca trebaju jesti za očuvanje imuniteta

Piše: Redakcija

Zdrav i snažan imunološki sistem je ključan u vremenu kada nam prijeti korona virus, koji tijelo infektira munjevitom brzinom. Kvalitetna prehrana čini pola zdravlja i ona je jedan od najvećih saveznika u uspješnoj borbi protiv epidemije. Stoga je od presudne važnosti ubaciti određene namirnice u svakodnevnu dječju prehranu.

Špinat i drugo zeleno lisnato povrće

Špinat je vrhunski izvor željeza, vitamina A i folne kiseline, a dobar je i za zdravlje mozga. Sadrži i kalcij, magnezij, kalij, vlakna i čitav niz drugih hranjivih sastojaka koji dobro djeluju na tijelo. Američka akademija za pedijatriju (AAP) predlaže kuhanje na pari ili pire od špinata kao zdravi prilog.

 

Slatki krompir

Slatki krompir iznimno je bogat vitaminom A, ali i vlaknima, zbog čega ima najveće blagotvorno djelovanje na probavni sistem. U ovoj situaciji, kada se djeca manje kreću i više borave kod kuće (a time i više grickaju slatkiše i druge manje vrijedne namirnice), batat će pomoći funkcioniranju probavnog sistema. Kako obiluje manganom, koji je važan za metabolizam ugljkohidrata, bit će blagotvoran i u slučaju da zbog kućne izolacije i “viška” vremena, češće pravite i jedete kolače. Uz slatki krompir postići ćete izvrstan balans.

Brokula 

Brokula sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza, koji su važni za snažan imunitet. Pirjajte ju dok sasvim ne omekša, tako da ju dijete lakše pojede, ili od nje skuhajte gustu juhu – na taj način mnogoj je djeci najprihvatljivija. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor.

Bobičasto voće 

Ovo voće bogat je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Glavni pozitivni učinci na zdravlje čovjeka vezani su uz iznimna antioksidativna i protivupalna svojstva. Odlično je i da zadovolji slatke apetite vaših mališana, a dobra je vijest da ga većina djece voli.

Ostale zdrave opcije, prema AAP-u, uključuju jabuke, banane, kruške i breskve; naranče, avokado i pire od graška. Imajte na umu i da je “cijelo” voće općenito poželjnije od voćnog soka. Ne preporučuje se davati im kupovne sokove, koji su prepuni šećera.

Evo i nekih savjeta kako kod djece stvoriti naviku jedenja zdravih namirnica.

Modelirajte zdrave navike sami: ako vas dijete vidi kako uživate u voću i povrću, možda će slijediti vaš primjer. Jako je važno od najranijih dana nuditi zdrave okuse, jer će im se nepce naviknuti. Ponudite novu hranu uz hranu koju već vole: uvođenje nekoliko novih namirnica odjednom, posebno ako im one baš ne odgovaraju, može biti kontraproduktivno. Budite kreativni: voće i povrće djeci mogu biti privlačniji ako dolaze u zabavnim oblicima i bojama.

Pročitajte još