Čistoća je pola zdravlja: Znate li nakon koliko dana trebate oprati pidžamu

Piše: Redakcija

Odavno nam je poznata izreka kako je čistoća pola zdravlja, naročito sada, u jeku pandemije Corona virusa, kada su higijenske mjere podignute na najviši nivo. Globalna pandemija promijenila je naše živote u potpunosti, kao i svakodnevne navike, pa umjesto fancy odjela, glamuroznih haljina, praćenja trendova u oblačenju, najviše vremena provodimo u pidžamama. No rijetko ko zna nakon koliko dana nošenja pidžame je potrebno oprati istu.

Američki institut za čišćenje (ACI) donio je preporuke o tome kako često bi se trebala mijenjati odjeća tokom trajanja mjera zaštite od koronavirusa kada je većina ljudi više vremena provodila kod kuće – i duže boravila u pidžami. Prema Američkom istitutu za čišćenje pidžamu je najbolje oprati nakon tri do četiri nošenja. Ako se tuširate prije nošenja pidžame, možete je nositi i još nekoliko puta prije pranja. Isto pravilo vrijedi i za trenirke.

Dakako, ako pidžama ili trenirka ima mrlju, treba je oprati što prije dok je mrlja još svježa jer se tad uspješnije može odstraniti. Ne treba podsjećati da se s dolaskom toplijeg vremena, više i znojimo, pa je samim time češće potrebno prati odjeću koju nosimo. Ako vježbate jogu ili radite nešto u kući, presvucite se u čistu i udobnu odjeću. Plahte se preporučuje prati jednom sedmično.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti