Zbog nje dan traje duže: Građevina koja je usporila Zemlju

Piše: Redakcija

Od Keopsove piramide, do Pentagona, velike palate u Bukureštu, ljudi neprekidno pomjeraju granice kada su u pitanju megastrukture, ali je samo jedna koja je napravljena uticala na brzinu kojom se Zemlja okreće, piše Novosti.rs. Naime, kada je završena gigantska brana hidrocentrale “Tri klisure” na rijeci Jangce u Kini, američka agencija za svemirska istraživanja NASA je saopštila da je zbog njene izgradnje, ali i jezera koje je stvoreno, usporena rotacija planete Zemlje što je produžilo prosječni dan za 0,006 mikrosekundi.

Brana je počela da se pravi 1993. ili 1994. godine na trećoj najdužoj reci na svijetu (6.000 km) a posljednja turbina je puštena u rad 2012. Sama brana je duga 2,4 kilometra a visoka je 185 metara. Iskopano je nevjerovatnih 103 miliona kubika zemlje i stijena, ugrađeno je 27,2 miliona kubika betona sa 463.000 tona čelika što je dovoljno za 60 Ajfelovih kula!

Vještačko jezero je dugo oko 620 kilometara, a široko je 1,12 km. Zahvata površinu od oko 1.045 kvadratnih kilometara. Da bi se brana napravila potrebno je bilo da se premjesti oko 150 gradova i 1.500 sela. Trajno je raseljeno 1,2 miliona ljudi. Mnogi značajni historijski spomenici, stari i po nekoliko hiljada godina su preseljeni a mnogi su završili pod vodom.

Cijena izgradnje brane nikada zvanično nije objavljena. Procjene se kreću od 50 milijardi do svih 100 milijardi, ali ovu posljednju cifru bi trebalo uzimati sa rezervom jer je najčešće spominju protivnici izgradnje brane. Oni navode brojne negativne uticaje na životnu sredinu, ali bi ipak trebalo da se prvo istraži da je brana, sem toga što daje 11 odsto potrebne električne energije Kini, obuzdala i Jangce u čijim poplavama je nekada znalo da nastrada i po 33.000 ljudi.

Ova hidrocentrala ima instalisanu snagu od 22.500 megavata što je, ako računamo sve turbine na Đerdapu i sa naše, ali i sa rumunske strane (ukupno 2,1 MW) više od 10 puta. Prve godine poslije puštanja u rad, 2013., hidrocentrala je proizvela nevjerovatnih 98,6 milijardi kilovat-časova da bi samo godinu dana kasnije postavila i sadašnji rekord od 98,8 milijardi kilovat-časova struje. To je, izračunali su Kinezi ušteda od 49 miliona tona uglja.To je smanjilo emisiju CO2 u atmosferu od 100 miliona tona.

Brana, naravno i jezero su povoljno uticali i na plovidbu brodova do Šangaja jer sada mogu da plove i tri puta veći brodovi nego ranije. Samo prve godine prevezeno je, a to je i najeftiniji način transporta, 185 miliona tona robe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti