Znate li koji put kafa pređe od zrna do vaše šoljice?

Piše: Redakcija

Jeste li se nekada zapitali šta se sve treba desiti i kroz koje stadijume treba proći jedno zrno kafe kako bi dospjelo u toplu šoljicu?

Svi znamo da kafa kao napitak  nastaje od biljke kafe, ali da li bismo je prepoznali u prirodi? Vjerovali ili ne, biljka kafa može da poraste i do 9 metara visine, a svako stablo prekriveno je lišćem koje raste u paru.

Zbog prirodnog ciklusa, nije neobično istovremeno vidjeti bijele cvjetove, zelene tek izrasle plodove i crvene potpuno zrele plodove na istom drvetu.

Ako vas zanima šta se sve dešava od trenutka kada kafa proizvede plodove do trenutka kada napravite kafu, ovaj zanimljivi video daje vam sve odgovore.

Put započinje u Kolumbiji

Sve što mi treba da uradimo jeste da stavimo vodu da provri ili pritisnemo dugme na kafe aparatu, ali zrna kafe su prethodno prošla pola svijeta. Njihov put najčešće započinje u Kolumbiji, ali kafa se danas gaji i u drugim zemljama Južne Amerike, kao i u Africi i Aziji.

Sortiranje i mašinska obrada

Kada se plodovi uberu, oni prolaze kroz mašinsku obradu i sortiranje. Zrna kafe se potom moraju sušiti još tri sedmice, prije nego što se ponovo mašinski probiraju, da bi na kraju ljudi procjenili njihov kvalitet i dodijelili im ocjenu.

Transport

Sljedeći je transport od tog mjesta do mjesta distribucije i put do svih krajeva svijeta u kojima se kafa konzumira. Za sve to potrebno je puno ljudskog rada, tako da uopšte nije u pitanju potpuno automatizovani proces.

To je globalna industrija sa puno šarafa, tako da naredni put kada budete pili kafu, sjetite se šta je sve moralo da se desi da biste vi imali tu privilegiju i uživanje.

Izvor: ddl.rs

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti