Tips&Tricks: Male tajne idealne fotografije

Piše: Redakcija

Savjeti najpoznatijih Instagramera uz koje ćete uvijek imati savršene objave

Ne kaže se tek tako da slika govori više od hiljadu riječi. Instagram je većini omiljena razbibriga uz jutarnju kafu ili pred spavanje, a zaviriti u profile omiljenih trendseterica je poseban užitak. Autentičnost i dobra fotografija mnogima su od običnog privatnog profila napravili unosan posao i pretvorili ga u profesionalni profil. No, i na profilima koji ne teže influensingu posvećuje se pažnja pri odabiru fotografija i pokazivanju svakodnevice. Za savršenu fotografiju sve što vam je potrebno jeste pametni telefon, malo vještine i treninga.

Odaberite temu i stil profila

Za početak razmislite o samom sadržaju koji želite objavljivati. Da li će to biti fotografije cvijeća, interijera, hrane i kuhinje, životinja ili nešto deseto? Jedino bitno jeste da trebate ostati dosljedni sebi i ne odskakati od teme. Naravno, to je vaš profil i izraz vaše ličnosti, pa tako uvijek možete objaviti ono što vam je interesantno i malo miješati sadržaj. Kada je riječ o stilu i samom vizuelnom izgledu profila, odlučite se za svijetle ili tamne nijanse uz pomoć brojnih filtera koje nudi aplikacija. Ne morate uvijek koristiti isti filter, ali vizuelno će profil izgledati ljepše budete li se držali sličnog stila. Time ćete postići povezanost fotografija i dobiti imidž kojim se razlikujete od ostalih.

Savršena fotografija i kod kuće

Dobra rasvjeta će odraditi pola posla. Nisu potrebni skupi rekviziti kao u foto studiju, dovoljno je da ispoštujete nekoliko pravila. Odaberite prostoriju s najviše dnevnog svjetla, što bliže prozoru, a još ako imate lijep zid, dobili ste i idealnu pozadinu. Profesionalci ističu da slikanje uz prozor daje najbolje rezultate i najmanje sjene koja može pokvariti fotku. Ako vam sjena ipak pada na objekt, upotrijebite na prozoru bijelu zavjesu ili prozračno platno, kako bi se rasvjeta „smekšala“. Iznenadit ćete se, ali dnevno svjetlo za savršenu fotku još je bolje kad je oblačno. Pričekajte oblačne dane, rastvorite zastore i uvjerite se sami.

Flatlay stil je uvijek dobar izbor

Ovim stilom uz malo vježbe dobijat ćete najbolje slike i garantirano mnogo lajkova. Slikanje „odozgo“ vrlo je popularno, a potrebno je poraditi na elementima koje ćete smjestiti u kadar. Framing je centar svega, bez njega je fotografija bezlična i dosadna. Dakle, uokvirite glavni objekt slikanja pomoćnim dodacima. Naprimjer, ako slikate šoljicu kafe razmislite o ubacivanju dodataka u kadar koji će biti tek dijelom zabilježeni u kadru. Šoljicu možete uokviriti laptopom, planerom, olovkom, naočalama i sl., kako bi fotografija dobila priču. Pustite mašti na volju i originalne fotografije su tu.

Nikad ne slikajte kamerom unutar aplikacije

Vrlo je bitno da slika nema zamućen ili zrnasti efekt. Kamera unutar Instagram aplikacije nema postavke, kao ni rezoluciju fotografije koju daje mobilna kamera. Zumiranje, fokus i dubina slike, portret, samo su neke od opcija koje su mnogo „jače“ na mobilnoj kameri.

Fokus, fokus, fokus

Ne trebate imati završen kurs fotkanja DSLR kamerom da biste znali srediti fokus. Pametni telefoni današnjice to će odraditi za vas, a tu je i opcija slikanja „portreta“ koja daje impresivne rezultate čak i totalnom početniku. Kada prstom dotaknete zaslon, kadar se izoštri i slika postaje čista. Naravno, ne zaboravite prije slikanja obrisati i kameru. Pritiskom na zaslon pojavljuje se i žuti kvadrat koji će podesiti fokus i ekspoziciju kamere na tom objektu. Sve što trebate je prstom pritisnuti na objekt koji želite u fokusu, a ostatak će se samostalno zamutiti.


Uložite u aplikacije za uređivanje

Ako ste do sada koristili samo Instagram filtere, momenat je da uložite vrijeme u nekoliko izvrsnih aplikacija za sređivanje slika. Osim što ih u samoj galeriji možete malo tonski i svjetlosno izmijeniti, posebne platforme za uređivanje mogu vam sve zamišljeno ponuditi u jednom filteru. VSCO Cam je popularna među osobama artističkog duha. Kolekciju suptilnih filtera i postavke fokusa i svjetlosti podesite u skladu s vašim ukusom. Snapseed je još jedna besplatna aplikacija, a odlična je za uređivanja poput izjednačavanja boje i tona, ostavljanja dijelova fotografije u crno-bijelom filmu i dramatičnim filterima. Ako želite profesionalniju obradu i poliranje slike, isplati se uložiti u najpoznatiju aplikaciju Adobe Lightroom CC koju jednostavno obožavaju svi fotografi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti