Pet rečenica koje nikada ne biste smjeli govoriti svojoj mački

Piše: Redakcija

Poznato je da mačke mogu prepoznati vlastito ime, a isto tako znamo da se rijetko kad glasaju u međusobnoj interakciji, ali zato znaju biti vrlo vokalne s ljudima. Na taj način izražavaju svoje želje i potrebe. Kod komuniciranja s mačkom ili iniciranja bilo kakve interakcije, postoje neke stvari koje ne biste smjeli govoriti svojoj mački.

Mačke su po prirodi stoici. Čak i kad su najnezadovoljnije, neće to pokazivati glasno. Zbog toga je za zdravu komunikaciju s macom najvažnije promatrati svoju ljubimicu i pritom biti strpljiv. Također je važno izbjegavati određene fraze koje vlasnici mačaka nerijetko govore svojim mezimicama.

“Sigurno si dobro.”
Mačke se izražavaju fizički i vokalno. Govor tijela obično je najbolji pokazatelj kako se osjećaju u tom trenutku. Mijaukanje i plačljivo glasanje može imati razna značenja, od “gladna sam” do “bole me bubrezi”. Osim ako ne možete ustanoviti tačan uzrok upornog glasanja (primjerice, ako prestane nakon večere), veterinarski stručnjaci savjetuju da ga nikako ne ignorirate.

Također, nikada ne biste smjeli ignorirati velike promjene u ponašanju mačke ili letargiju jer na taj način možete previdjeti ozbiljnu bolest koja buja u njezinu organizmu. Nemojte pretpostaviti da je sve u redu. Odvedite mačku veterinaru kako biste provjerili.

”Ostani ovdje vani!”
U divljini velike mačke skrivaju se u drveću, brlozima, na svim mjestima na kojima mogu ostati skrivene. Mačke su odlične u skrivanju! Kućne mačke nisu ništa drugačije. Skrivanje ispod kreveta ili kada su stisnute unutar kartonske kutije daje im osjećaj sigurnosti. Prisiljavanje mačke da izađe na svjetlost dana kada joj treba samoća može biti štetno za njen osjećaj sigurnosti. Umjesto da izvučete mačku iz njezinog skrovišta kako biste se igrali s njom, puno je bolje dopustiti maci da ona dođe vama.

Da bi mačka bila samopouzdana i društvena najvažnije joj je osigurati da se osjeća sigurno u svom okruženju. Osigurajte joj dovoljno mjesta za skrivanje, čak i ako je vaš interijer uređen minimalistički i s malo namještaja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Petra Theeuwen🐠 (@petthee)

“Ne!”
Kao i kod pasa, ljutito vikanje ili špotanje mačke je veliko ne. Zapravo, riječ “ne” ima malu težinu kod mačaka, bez obzira na to kako snažno ju vi izgovorili. Ta riječ previše je nejasna i samo će prestrašiti mačku – ako niste primijetili, mace se izbezume kada čuju disharmonične, glasne zvukove. Mačka će vas se na kraju bojati čak i kada ste tihi poput miša. Stručnjaci poručuju vlasnicima mačaka da koriste pozitivnu afirmaciju umjesto ljutnje ili fizičke sile.

To znači da nagradite mačku poslasticom, počeškate joj glavu ili se poigrate s njom kada se ponašaju lijepo te da maknete svu pažnju s mačke kada se opet počne loše ponašati. S druge strane, ako pokušavate obuzdati destruktivno ponašanje poput grebanja nove fotelje, probajte maci osigurati zabavu na drugi način umjesto da vičete. Vikanje ne vodi nikuda. Grebalica bi mogla potaknuti macu da grebe samo po njoj, a ne i po namještaju.

Koristiti pozitivne naredbe poput “poslastica!” za negativna iskustva
Kućni ljubimci povezuju određene naredbe s određenim ishodima. Ako kažete “večera!” i odmah poslužite ukusnu tunu svaku večer, vaša maca podignut će uši svaki put kad kažete “večera!”. Pretpostavit će da je vrijeme za jelo. Koristeći naredbu koju vaša maca povezuje s pozitivnim iskustvom kako biste ju prevarom doveli u negativno iskustvo, čitav će sistem izbaciti iz kolosijeka i naučiti mačku da vam više ne vjeruje.

Ako vaša maca mrzi kad joj se režu nokti, umjesto da je namamite u tu neugodnu situaciju tako da viknete “poslastica!”, pokušajte joj nakon rezanja ponuditi slasticu. Tako će naučiti da rezanje noktiju znači da će poslije dobiti nagradu.

“Grizi mi ruku!”
Igra borbe s mačkom jedna je od najgorih navika koju možete razviti. Takva igra počinje slatko, a završava ogrebotinama i krvlju. Kada učite mačku da je u redu igrati se borbe s vama – gristi, grebati, upotrebljavati grubost – učite ju da je vaša ruka igračka. Mačke se igraju borbe s drugim mačićima i svojom majkom kada su mali. Čim zagrizu ili ogrebu i malčice prejako, drugi mačić ili mama će prekinuti igru. Na taj način određuju se granice što je igra, a što je pregrubo.

Ako vlasnik mačke na isti način ne prekinu igru čim postane pregruba, te granice se ruše. S vremenom, mačići izrastu u mačke, a mačke su minijaturni tigrovi. Imaju prave kandže i jake čeljusti. Vaša će mačka imati agresivne sklonosti od kojih će je biti vrlo teško odučiti.

Izvor: Zadovoljna.hr

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti