Šta se krije iza modnih kulisa poznatih filmova

Piše: Ilma Jakubovic

 

Moda je način izražavanja, pečat svakog vremena, u isto vrijeme dio svakodnevice, ozbiljnog biznisa i umjetnosti. Svako razdoblje ima svoje modne ikone koje su ostavile značajan trag, pa tako i mnogi filmovi, koji govore upravo o modi, postaju klasici, cijenjeni i obožavani. Modni znalci će vam reći koliko je modna industrija kompleksna, moćna, ali i prelijepa, a ako ste strastveni pratitelj ove umjetnosti, te ujedno i veliki filmofil, ovo su filmovi koji spajaju vaše dvije ljubavi

 

SEPTEMBARSKO IZDANJE

Unutar četiri zida njene kancelarije stvoreno je bezbroj trendova, osmišljeni su neki od kultnih modnih trenutaka i svakog mjeseca potvrđena je finalna verzija najprestižnijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa na svijetu. Dokumentarni modni film „Septembarsko izdanje“ vodi nas kroz hodnike časopisa „Vogue“ i otvara vrata ureda Anne Wintour tokom stvaranja najiščekivanijeg modnog izdanja svake godine, septembarskog „Voguea“.

ĐAVO NOSI PRADU

Ono što je u svijetu dokumentarnih filmova modne tematike „The September Issue“, to je u svijetu igranih modnih filmova „Đavo nosi Pradu“. „Runway“ je magazin koji neodoljivo podsjeća na „Vogue“, Meryl Streep u ulozi Mirande Priestly na Annu Wintour, a Andy Sachs donosi svježi pogled na modni svijet. Od ultimativnog modnog outsidera, Andy se pretvara u desnu ruku urednice najprestižnijeg modnog magazina. Uspjesi pomiješani s razočarenjem i jednom od najboljih filmskih garderoba stvaraju duhoviti film s dozom glamura i drame, koji vrijedi pogledati.

VOGUE: KROZ OČI UREDNIKA

Iako su urednici modnih magazina oni koji iz mjeseca u mjesec kroje sadržaj koji će istaknuti najvažnije i najsjajnije iz svijeta mode, brojni kreativni urednici oko njih su oni koji trenutak u vremenu prenose na stranicu papira i stvaraju nezaboravne modne fotografije. U čast 120. izdanja američkog „Voguea“, dokumentarni film „Vogue: Kroz oči urednika“ vodi nas kroz priče njegovih najosebujnijih i najzapaženijih kreativnih urednica.

BILL CUNNINGHAM NEW YORK

Moda kao umjetnost na ulici, potaknuta strašću za životom. Dokumentarni film koji je osvojio kritiku, publiku i brojne nagrade na filmskim festivalima vodi u svijet mode koja svakodnevno živi na ulicama New Yorka, a koju je godinama svojim fotoaparatom bilježio Bill Cunningham.

COCO PRIJE CHANEL

O Coco Chanel ispričane su brojne priče, ispisane hiljade stranica biografija i snimljeni mnogi filmovi i serije. Inspirativna, prkosna, revolucionarna i uvijek elegantna Coco Chanel s dozom nonšalancije i francuskog chica zauvijek je promijenila modni svijet i stvorila nova modna pravila. Možda najbolji pogled na život velike Gabrielle Chanel donosi film „Coco prije Chanel“ u kojem je ulogu Mademoiselle uvjerljivo odigrala Audrey Toutau.

SAINT LAURENT

Jednako velik, inovativan, revolucionaran i ikoničan poput Coco Chanel bio je i dizajner Yves Saint Laurent. Njegov privatni život bio je istovremeno mračan i šaren, jednostavan i kompleksan poput njegovih kreacija, a najbolji pogled na njegove najbolje modne godine donosi film „Saint Laurent“ s Gaspardom Ullielom u glavnoj ulozi.

SMIJEŠNO LICE

U potrazi za lokacijom za naredno snimanje, slavni modni fotograf Dick Avery nailazi na knjižaru u Greenwich Villageu. Odlučuje da tu snimi svoju fotoseansu, a kada se snimanje završi knjižara ostaje u neredu, što izbezumi prodavačicu Jo Stockton. Dick se ponudi da pomogne prodavačici, a kasnije, razgledajući fotografije koje je snimio, Dick zapazi Jo u pozadini jedne od njih i oduševi se kako je ispala na snimku. Međutim, nije on jedini zaintrigiran njenim izgledom. Maggie Prescott, urednica vodećeg modnog časopisa za koji Dick radi, nudi Jo ugovor, koja ga nevoljno prihvata, uglavnom zato što on podrazumijeva i put u Pariz. Međutim, s vremenom njen otpor prema novom zanimanju popušta. Ona počinje uživati kako u poslu, tako i u društvu zgodnog fotografa.

DORUČAK KOD TIFANIJA

Uvodne note očaravajuće numere Henryja Mancinija i Johnnyja Mercera, koja je nagrađena Oscarom, opet će vas staviti pod utjecaj čarolije bezbrižne, razigrane djevojke iz New Yorka poznate pod imenom Holly Golightly koju glumi Audrey Hepburn. Paul Varjak je mladi pisac koji upada u Holyn vrtoglavi, predivno slobodni životni stil, pomoću kojeg ona uporno pokušava da nađe odgovarajućeg milionera za kojeg bi se udala. Posebni dodaci ovog specijalnog izdanja samo obogaćuju svevremeni filmski klasik Blakea Edwarda.

 

 

 

 

Pročitajte još