Sarajevo Green Design Biennale: Po šesti put u Sarajevu

Piše: Redakcija

U Umjetničkoj galeriji BiH održana je press konferencija na kojoj je predstavljen program manifestacije Sarajevo Green Design Biennale 2015. kojom Sarajevo Green Design Fondacija po šesti put obilježava jesenje dane u Sarajevu i svojim bogatim programom pruža inspiraciju, podstiče inovaciju i slavi kreativnost. Biennale će za zainteresovane posjetioce biti otvoreno od 08. do 11. oktobra.
Prisutnima su se obratili Dr.Elma Durmišević, osnivačica Sarajevo Green Design Fondacije, Prof.dr. Adnan Pašić i Nasiha Pozder ispred Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Donato Giuliani direktor Francuskog instituta u BiH, Strajo Krsmanović direktor Umjetničke galerije BiH, Vila Sutović/stručni časopis AGD profi i Sanela Klarić/Univerzitet Burch u Sarajevu i autorica knjige ”Održivo Stanovanje”, koja će biti promovisana u okviru programa, a prezentira potencijal bh građevinske industrije u korištenju prirodnih materijala.

”Objekti kao banke materijala” (”Buldings As Material Banks”) glavna je tema ovogodišnjeg SGDB, kao produkt partnerstva u Evropskom Horizon 2020 projektu, u sklopu kojeg je predviđena realizacija Green Design Centra u Sarajevu. U znaku Kick off-a projekta Sarajevo će ugostiti 35 stručnjaka iz 15 vodećih Evropskih institucija oblasti održive gradnje, arhitekture, planiranja i dizajna Engleske, Njemačke, Švedske, Nizozemske, Belgije i Portugala, što će biti svojevrstan uvod u svjetski sastanak COP 21 o klimatskim promjenama, planiran za decembar u Parizu.

Program manifestacije je kreiran da pruži inspiraciju bh građanima, kao i mladim inžinjerima koji se bave osmišljavanjem novih održivih koncepata korištenja resursa putem dizajna i inovacije. Uključuje osam izložbi autora iz Slovenije, Turske, Holandije, Belgije, Švedske, Engleske, Portugala, Njemačke, ostalih zemalja regije i Evrope, zatim prezentaciju modela mogućnosti iskorištavanja bh. potencijala u primjeni građevinskih principa budućnosti, promociju mobilnosti i demonstraciju električnih vozila sastavljenih na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, prezentaciju objekta izgrađenog od prirodnih materijala na BURCH Univerzitetu u Sarajevu, promocije knjiga, stručna predavanja te brojne druge prateće sadržaje.
”Održivi razvoj podrazumijeva nešto više od samog pravljenja gradova, produkata i mobilnosti, ishrana je sastavni dio novog promišljanja o tome kako koristimo sve resurse koje nam planeta pruža”, istakla je dr. Elma Durmišević i dodala kako je uvjerena da su u BiH postavljeni temelji novog promišljanja o gradovima, objektima, infrastrukturama budućnosti i faktorima koji utiču na njihovu održivost, te da je cilj kreirati inovativnu platoformu u regiji kao poveznicu proizvodne i kreativne industrije sa akademskim istraživanjima, i ubuduće svjedočiti novom trendu, ekspanziji kreativnosti i mogućnosti primjene green deisgn principa u korak sa svjetskim trendovima.
”Arhitektonski fakultet je, uz maksimalana nastojanja i doprinos, uključen u manifestaciju od osnivanja SGDFestivala 2010. Poseban ponos je biti dijelom evropske istraživačke ekipe koja će raditi na projektu ”Building As Material Banks”, naglašava prof.dr. Adnan Pašić, koautor knjige knjige ”Dynamic Architeture” , izdate u Nizozemskoj kao polazne tačke Evropskog projekta, koju također potpisuju Elma Durmišević i Birguc Colakoglu, a koja će u internacionalnom karakteru, kao rezultat dugogodišnje saradnje sarajevskog, nizozemskog Twente i Yldiz Univerziteta, biti promovisana u sklopu programa SGDB 2015.
Veliki doprinos realizaciji SGDB pružila je i Francuska ambasada u Sarajevu, partner u realizaciji koktela “Urban Food and Slow Food Market”. Donato Giuliani, direktor Francuskog instituta u BiH, istakao je značaj pitanja zaštite planete i upotrebe novih materijala, kao okosnice radnih aktivnosti kojim se raduju i u budućnosti.
Završnica Biennala je rezervisana za uspješno odbranjene master disertacije tri studenta Nizozemskog Tehničkog Univerziteta iz Delfta, koji će prezentirati vizije urbanih trasformacija dijelova Sarajeva (kompleksa JKP GRAS i tvornice ”Žica” iz Sarajeva).

Pročitajte još