Šta psiholozi misle o trendu ponovnog pomirenja sa bivšim

Piše: Redakcija

Najneugodnija stvar u vezi je, naravno, rastanak.

Teško je zamisliti osobu koja je uspjela da izbjegne takav test. Raskid je bolan, jer i srce i um odbijaju da prihvate da je sve u šta ste vjerovali prestalo imati smisla, kao da vaša velika ljubav uopšte ne postoji.

Možda bi bilo lakše prebroditi raskid, ako bi nam vjerovanje zatreperilo negdje duboko u duši: ništa, sve će biti u redu, jednog dana ćemo pokušati ponovo. Ideja da se utješimo od bolnog raskida u naručju bivšeg takođe djeluje veoma prirodno. To je kao da odete kući nakon romantične odiseje, ubijedite sebe da ste i vi nekada napravili pravi izbor.

Nova runda u vezi između Jennifer Lopez i Bena Afflecka je živopisan primer povratka bivšem kako bi se zaboravilo na neuspjeh nedavne veze.Jennnifer se prošlog proljeća rastala od bejzbol igrača Alexa Rodrigueza, a Ben je nekoliko godina lutao od djevojke do djevojke nakon razvoda od Jennifer Garner.

„Ponovno okupljanje tandema Bennifer 15 godina nakon raskida njihove vjeridbe potvrđuje činjenicu: iskušenje da se vrate u zagrljaj bivše ljubavi pogoršano je ruševinama nedavne veze.“ – komentarišu psiholozi. “Nada u oživljavanje nekadašnje veze djeluje utješno, jer ljudi imaju tendenciju da osjećaju nelagodu zbog uništenja nečega, posebno ako su bile potrebne godine za stvaranje i jačanje vaše veze. Zajedno ste prošli kroz mnoge divne i tužne trenutke koji će vas uvijek vezivati, bez obzira da li ste zajedno ili ne.“

Prema statistikama, ponovno pomirenje sa bivšim nije rijedak i nikako novi trend: oko 50% razdvojenih parova nema ništa protiv da ponovo budu zajedno, prema studiji objavljenoj u Journal of Social and Public Relationships. Mjesecima, pa čak i godinama nakon razdvajanja (nije važno da li ste ih proveli sami ili sa nekim drugim), mnogi misle – „Pitam se da li misli na mene …“, „Možda je sazreo, i sada bismo mogli uspjeti …” ili “Šta ako imamo priliku da počnemo iznova… “. Teško je predvidjeti razvoj događaja, ali to se stalno dešava. Pitanje je samo – da li je dobro ili loše? I zašto nam ovo uopšte pada na pamet?

Da li je ponovno pomirenje sa bivšim uopšte dobra ideja?

Zapamtite jednom zauvijek: ni u kom slučaju se ne vraćajte svom bivšem ako bez njega osjećate prazninu ili neku vrstu inferiornosti, kao i nedostatak nekoga o kome morate da brinete. Uobičajena metafora „dopunjuješ me“ destruktivna je u odnosima u stvarnom životu. Srectna i harmonična zajednica obično se postiže od dva cijela i samozadovoljna pojedinca. Zvuči otrcano, ali je istina.

Drugo, ako vaš bivši (muž, dečko) ne pomisli da promijeni ponašanje koje je doprinijelo vašem raskidu – uskoro ćete vidjeti poznat kraj.

Na kraju, na vama je da odlučite koliko su očigledne koristi od približavanja junaku starog romana. I treće, nemojte se prepustiti iluziji da ćete uskoro uroniti u olujne talase bivših strasti. Neće biti ponavljanja – vrijeme je prošlo i oboje ste se promijenili.

Izvor: Zenskimagazin.rs

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti