Niste ni svjesni: Ove fraze uništavaju brak

Piše: Redakcija

Postoji čitav niz poprilično uobičajenih fraza koje gotovo svi svakodnevno izgovaramo, a čijeg utjecaja nismo ni svjesni. Svi smo mi robovi navika, i ponekad jednostavno nešto govorite iz navike i ne razmišljajući previše kako to zvuči drugoj osobi.

Na kraju pred sobom imate poprilično nepopravljivu situaciju, u kojoj vam partner saopštava da je vaš brak uništen. Razlog tome su ni manje ni više fraze koje zvuče bezazleno ali su zapravo vrlo toksične. Danas ćemo vam ukazati na to koje bi fraze trebalo da uklonite iz svog rječnika.

ZNALA SAM

Ova fraza je veoma opasna ako se koristi u pogrešnom kontekstu. Na primjer ako je vaša godišnjica braka i ako vam suprug kaže “žao mi je što sam zaboravio da rezervišem sto u restoranu, bio sam prezauzet na poslu”, a vi kažete “znala sam da će se ovo dogoditi”, situaciju činite samo još gorom. Vi svom suprugu ovim riječima poručujete da znate da će uvijek nešto da zabrlja i da je on za vas jedno veliko razočarenje.

REKLA SAM TI

Savjet koji će vam svaki bračni terapeut dati glasi: priznaj kada pogriješiš, šuti kada si u pravu. Ukoliko vaš suprug po pitanju nečeg griješi, posljednja stvar koju želi da čuje je da ste mu vi rekli da će se stvari upravo tako odigrati. Ako ne želite da se on kraj vas osjeća kao neko ko uvijek pravi greške i ništa ne može da postigne samostalno, preskočite ovu frazu. Umjesto toga bolje recite “u redu je, ne brini, popravit ćemo sve zajedno”.

RADI ŠTA GOD ŽELIŠ

Ovu frazu treba izgovoriti samo ako je istinita. Ako vaš suprug otkazuje planove za večeru sa vašim roditeljima, jer njegovi prijatelji organizuju muško okupljanje u gradu, a vi mu kažete “radi šta god želiš”, bukvalno mu poručujete da može da uradi šta hoće. Ako ste to izgovorili uz pasivno agresivnu pozadinu sa očekivanjem da vam on čita misli i sa namjerom da izmanipulišete sa njim, to je dvostruko negativni potez.

TI UVIJEK…ILI TI NIKAD…

Fraze tipa “Ti uvijek to radiš” ili “Ti nikad ne razmišljaš o mojim potrebama” su one koje u velikoj mjeri uništavaju vaš brak a da to niste ni svjesni. Najgore u cijeloj priči je što vjerovatno nisu istinite, ali ako ih tako predstavite one zvuče kao istinite. Ovim frazama pokazujete da zaboravljate sve što vaš suprug svakodnevno radi zbog vas, i trebalo bi da ih u širem luku izbjegavate.

ŽAO MI JE ALI…

Ako vam je stvarno žao zbog nečeg, recite to. Niste savršeni, jer niko od nas nije. I to je uredu. Kao što je uredu i reći da vam je žao. Međutim ako nakon toga slijedi “ALI” vi ovom frazom pobijate svoje izvinjenje. Priznati da niste bili u pravu i da ste pogriješili nije lako, naročito ako ste po prirodi tvrdoglavi. Ali izvinjenjem vi svom suprugu stavljate do znanja da vam je važniji on od neke bezvezne svađe.

Izvor: Zenskimagazin.rs

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti