Kako izgleda kvart koji je izabran za najbolji na svijetu?

Piše: Redakcija

Kako god definisali riječ „cool“, Norrebro posjeduje sve glavne karakteristike tog pojma. Ovaj multikulturalni danski kvart na sjevernoj strani jezera u Kopenhagenu proglašen je „najkul“ kvart na svijetu u 2021. godini u anketi vodiča Time Out.

Prestižnu titulu dobio je zahvaljujući svojoj blistavoj kombinaciji historijskih znamenitosti, ultra moderne arhitekture i sjajnih mjesta za uživanje u jelu i piću. Kopenhagen je evropski grad zapanjujuće gastronomske scene, a mnoga poznata odredišta nalaze se upravo u ovom kvartu.

Uprkos teškim trenucima s kojima su se suočile sve države svijeta u prošlih godinu-dvije, u Norrebrou se u 2021. godini povećao broj restorana, pekara i trgovina koje prodaju vina – posebno ona prirodna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Henriette Elmøe (@copenhagendreamer)

Procvale su i lokalne inicijative – poput projekta „Sedmica bez automobila“ koja je prometne gužve u trgovačkoj ulici Nørrebrogade zamijenila s buvljacima i live koncertima. Zaživjele su i druge grane umjetnosti, a posebno hvaljena bila je interaktivna izložba Usylinge Stier (Nevidljivi putevi).

 

Osim toga, u Norrebru je ovoga ljeta održan i WorldPride – najznačajniji događaj LGBTQ+ zajednice na svijetu.

U nastavku pogldajte kako izgleda ovaj kvart.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još