Naučite mačji jezik: Položaj repa otkriva šta vam maca želi reći

Piše: Redakcija

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mijaukanja ove simpatične i pametne životinje za pokazivanje osjećaja koriste specifične pokrete cijelim tijelom, a posebno repom.

Želite li savladati neverbalnu komunikaciju sa svojom macom, donosimo devet položaja repa koji otkrivaju šta vam ona želi reći.

  1. PODIGNUT I ZAKRIVLJEN NA VRHU

Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika te je podignut visoko u zrak, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Riječ je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

  1. NAPUHANI REP

Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk riječ je o obrambenom stavu. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

  1. SPUŠTENI REP

Ako je vaša maca spustila rep uz tlo te ga je lagano savila na stranu to može značiti oklijevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju, te se ona zbog toga osjeća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca izvan doma te kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

  1. REP RAVNO U ZRAKU

Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko u zraku, znajte kako su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje, te vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu.

  1. OMOTANI REP

Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako, ipak, vaša ljubimica omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav te veliko povjerenje.

  1. MAHANJE REPOM

Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepovjerenje.

  1. POLAKO POMICANJE REPA

Mace koje pomiču rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete vidjeti na svojoj maci kada ugleda pticu, muhu ili pak fiksira igračku. Sljedeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti