Protiv žutih mrlja i sivila: Trikovi uz koje će odjeća ostati bijela kao i prvoga dana

Piše: Redakcija

Bijela odjeća ponekad je, na prvi pogled, zahtjevna za održavanje, no uz nekoliko trikova možemo joj produžiti životni vijek.

Evo kako.

Nemojte pretrpavati mašinu za veš
Ako vam se čini da je bijela odjeća nakon pranja gora nego prije pranja, a majice izgledaju sivo i prljavo, razlog za to krije se u natrpavanju bubnja mašine za veš. Što više odjeće ima u bubnju, to se više prljavštine oslobađa u procesu pranja.

Kada sva ta prljavština uđe u bubanj, ponovno će se nataložiti na odjeću. Osim toga, ključno je i da se bijela odjeća pere zasebno, nikako pomiješana s drugim bojama.

Koristite primjerenu količinu deterdženta
Vrsta deterdženta koji koristimo nije toliko važna kao njegova količina. Kada se prljavština ispusti u vodu, jedan od ključnih zadataka deterdženta je spriječiti da se ponovno taloži na tkanini. Ako ne koristite dovoljno deterdženta, ne možete stvoriti taj učinak koji zadržava prljavštinu do ciklusa odvodnje.

Također pripazite i na to da ne koristite previše deterdženta jer odjeća u tom slučaju može biti gotovo pa ljepljiva na dodir. Držite se uputa koja dolaze s perilicom i imajte na umu količinu odjeće koju perete. Mnoge moderne perilice same će izračunati kilograme odjeće u bubnju.

Obratite pažnju na žute mrlje od znoja
Ako vam se nebrojeno puta, kao i nama, dogodilo da na svojim predivnim bijelim bluzama, košuljama i majicama primjećujete žute mrlje od znoja ispod pazuha, krivac za to je aluminij u dezodoransima. Da, sredstvo koje sprječava znojenje reagira na znoj, stvarajući žutu mrlju. Jednom kada se te mrlje ukorijene, nemoguće ih je odstraniti, čak i u kemijskim čistionicama.

No one se mogu spriječiti na novim odjevnim predmetima ako ih odmah nakon nošenja stavimo na pranje. Ako predmet nekoliko dana stoji u košari, kemijska reakcija će biti intenzivnija, a tada će mrlju biti nemoguće odstraniti.

Izvor: Zadovoljna.hr

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti