Znate li zašto se na prednjem dijelu ženskih gaćica nalazi mašnica?

Piše: Redakcija

Pogledate li pažljivo kolekciju vlastitih gaćica koje imate u ormaru, na brojnim modelima na prednjem dijelu zasigurno ćete pronaći malu mašnu. Ona danas uglavnom ima estetsku ulogu, no nije oduvijek bilo tako.

Prije nego što su se gaćice počele proizvoditi od elastičnih materijala koji se savršeno prilagođavaju figuri pojedine žene bez obzira na njezinu veličinu, one su se povezivale vrpcom provučenom kroz ušicu na vrhu modela.

Svakako, vrpcu je bilo lakše svezati na prednjem nego na zadnjem dijelu gaćica. Upravo je zato današnja pozicija mašnice na gaćicama slična mjestu na kojem se nekada vrpca vezala kako bi donje rublje ostalo na tijelu.

Mašnice na prednjem dijelu gaćica imale su još jedan praktični razlog. Stoljećima prije nego što je izumljena električna energija žene su se odijevale u mraku ili uz svjetlost svijeće. Mašnica im je olakšavala odgonetavanje s koje strane trebaju okrenuti gaćice prije nego što ih navuku na sebe.

Mašnice i danas krase brojne gaćice, no one su postavljene na modele od raznovrsnih materijala kako bi uljepšale izgled tog komada. Mnoge dame ih niti ne primjećuju dok se odijevaju. Jeste li i vi jedna od njih?

 

Izvor: Zadovoljna.hr

(Z. T.)

Pročitajte još