Razlozi da što više bebe nosite u naručju

Piše: Redakcija

Studija objavljena u časopisu Journal of Current Biology prvi put je pokazala da na bebu ima smirujući efekt kada je roditelj drži u naručju i nosite je, umjesto da je samo pridržavate u kolijevci ili sjedite s bebom u stolici.

Na Facebook stranici Neurochild Community je objavljen tekst upravo o navedenoj studiji gdje su poručili da roditelji trebaju držati svoje bebe i to dok stoje.

Naime, držanje bebe u naručju pokazuje koordinirani skup raznih tjelesnih funkcija i riječ je o urođenoj interakciji roditelja i novorođenčadi kod sisavaca.

Koristeći EKG za praćenje otkucaja srca 12 zdravih ljudskih beba, zajedno s njihovim ponašanjem i vokalizacijom, pratili su bebe i majke tokom različitih radnji.

Prvo je majka držala bebu rukom dok je bila u kolijevci, a onda je majka hodala s bebom u naručju.

Otkriveno je da se djetetovi otkucaji srca usporavaju kada ga majka nosi, a to nije moglo biti objašnjeno nikakvim srčanim procesima za koje znamo, što sugerira da nošenje izaziva trajno smanjenje otkucaja srca u skladu s brzim promjenama ponašanja kod dojenčadi putem novog mehanizma.

Nadalje, istraživači su otkrili da se isti efekt ponavlja i kod okota miševa, iako se metoda na koji mišica nosi podmladak razlikuje od ljudske.

To povlači paralele između stanja smirenosti izazvanog nošenjem kod ljudskih beba i ostalih sisavaca, poput mački ili vjeverica.

Smirujući efekti izazvani nošenjem smatraju se evolucijskom mjerom za povećanje vjerojatnosti preživljavanja dojenčeta u hitnim slučajevima bijega majke i djeteta, i tako u konačnici djeluju na jačanju odnosa majke i djeteta.

Ovo ponašanje primjećuje se i u odnosima odgajatelja i beba, a sve u svrhu većih šansi za preživljavanje dojenčadi.

Izor: wall.hr

(S.P.)

Pročitajte još